Csoma Botond: Kedvez a sovénok visszaszorításának a választások összevonása

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint a választások összevonása „egyértelműen kedvez annak, hogy a szélsőséges pártokat, a sovéneket vissza lehessen szorítani”. Az Erdély Tv 24plusz című műsorában nyilatkozó politikus szerint azt nem lehet megakadályozni, hogy az AUR bejusson a parlamentbe, de mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a 2024-es parlamenti választások után ne kerüljön a végrehajtó hatalom közelébe.

„A Nemzeti Liberális Pártnak és a szociáldemokratáknak is vannak polgármestereik, a polgármestereknek fontos szerepük van a mobilizációban, ilyen szempontból az biztos, hogy egy olyan párt hátrányban van, amelyiknek nincsenek polgármesterei” – kommentálta az Erdély Tv műsorában Csoma Botond a választások összevonásának a bejelentését. Leszögezte azonban, hogy az RMDSZ-nek továbbra is, függetlenül a választások időpontjától és menetrendjétől, a magyar érdek érvényesítése a tét.

„Mi készen állunk a választásokra, az összevont választásokra is. Továbbra is az a tét, hogy június 9-én jó eredményt érjünk el, az európai parlamenti helyeinket tartsuk meg, az erdélyi magyar közösségnek legyen hangja Brüsszelben, egy több mint 1 milliós közösségnek ott kell lennie az Európai Parlamentben. Az önkormányzati választásokon pedig az a tét, hogy tartsuk meg azokat az önkormányzatokat, amelyeket most is vezetünk, és jó eredményeket érjünk el a többi önkormányzatban, mert csak így tudjuk az erdélyi magyar érdeket érvényesíteni helyi szinten. Csak így tudunk felkészülni a többi választásra és így tudunk harcolni a fasiszták, a sovének, az AUR ellen” – fogalmazott Csoma Botond, aki szerint az RMDSZ helyzetén ilyen szempontból nem változtat az, hogy összevonták az európai parlamenti választásokat az önkormányzati választásokkal.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint nem helyes az a megállapítás, hogy a PSD és PNL közös EP-listája fogja mobilizálni az AUR szavazótáborát. „Az AUR szavazói eléggé mobilizáltak most is. És nem véletlen, hogy létrejött ez a politikai egyezség a szociáldemokraták és a liberálisok között. Tudták, hogy az AUR szavazói mobilizáltak, rendszerellenesek, de nem gondolom, hogy ez a megállapodás fokozná a szélsőségesek támogatóinak a szavazókedvét. Szerintem azonban az összevonás és az, hogy a fősodorhoz tartozó két nagy párt kiegyezett, azt eredményezi, hogy nehezebb helyzetbe hozzák politikailag a szélsőséges, magyarellenes sovéneket. Azt nyilván nem tudjuk megakadályozni, hogy az AUR bejusson a parlamentbe, de mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a 2024-es parlamenti választások után ne kerüljenek a végrehajtó hatalom közelébe” – hangsúlyozta Csoma Botond.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?