Szakértő: az orosz atomfenyegetés nem reális veszély

Újabb nukleáris fenyegetés érkezett Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettesétől. Ettől nem kell tartani, ez a kijelentés csak arra szolgál, hogy Oroszország elérje, hogy Nyugaton beszéljenek róla és az európai társadalmak megvonják az Ukrajnának szánt támogatásukat. Nincs reális veszély, hangsúlyozta az Erdély TV 24plusz műsorában Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársa.

Az elemző szerint, ez az orosz stratégiai kommunikáció része, amellyel belpolitikailag is szeretnének bebizonyítani, hogy Oroszország erős, határozott és képes megvédeni magát a Nyugattal szembe.  

A közel 2 éve zajló háború vége nem látszik. Tálas Péter elemző szerint, jelenleg mindkét fél úgy érzi, hogy nem zárhatja le a háborút, hiszen előrelépés egyik oldalon sem történt. Jelenleg a Nyugati stratégiai érdekek, hogy Oroszország meggyengüljön. Ez megtörtént és folytatódik. „Jelenleg Oroszország egy regionális hatalom bizonyos atomképességekkel. Emiatt nem lesz világháború, hiszen egy regionális hatalom nem erre predesztinált. Az is látszik, hogy a nyugat hosszú távon akar kiállni Oroszországgal szemben, hiszen saját védelmi képességeit is erősíti, nem a leggyorsabban, de az, hogy ma már Európában fegyvergyártásról és a védelmi képességek növeléséről beszélünk, ezt azt jelenti, hogy a nyugat szeretne ellenállni azoknak a fenyegetéseknek, amit Oroszország jelent.” - Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársa.

Ma már, 2 év után, mindenki nagyobb hangsúly fektet a védelemre. Az elemző megjegyzi, hogy ha Donald Trump lesz az amerikai elnök, akkor Európának egyedül is tudnia kell gyakorlatilag szembeszegülni Oroszországgal és a további háborúkkal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?