A szakértő szerint felrázza a vállalkozásokat az adómódosító intézkedéscsomag

Az adóreform következtében idén nem dőlhetnek hátra a vállalkozók. Mindenkinek sokkal jobban kell fókuszálnia a tartalékokra, és a hatékonyság növelésére kell törekednie. A sokak által katasztrófának nevezett adómódosítások ösztönzően is hatnak a vállalkozói szférára, véli Nagy Károly, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság elnöke, aki az Erdély TV 24plusz című műsorának vendége volt.

Az életbe lépett intézkedéscsomagnak negatív és pozitív hatásai is vannak. Egyértelmű, hogy nehézséget okoz az adótöbblet és az új digitális rendszerek használata és költsége is a vállalkozások számára, azonban azt is tudomásul kell venni, hogy az eddigi kedvező adózási rendszer és az adók alacsony bevétele nem fenntartható az ország gazdasági működtetése szempontjából. Nagy Károly szerint el kell döntenünk, hogy gyengébb iskolákat, gyengébb egészségügyet vagy gyengébb szociális és kulturális hálót akarunk. Viszont, ahhoz hogy a közszolgáltatások ne legyenek rosszabbak, szükséges az adók hatékonyabb behajtása is – véli az RMKT elnöke.

Az intézkedéscsomag negatív és pozitív oldalait vizsgálva, Nagy Károly azt is elmondta, jónak tartja, hogy az IT-ipar számára megvonták a kedvezményt. Ez az intézkedés csaknem 20 éves, és meghozta a várt eredményt is. Az IT-ipar a román GDP egy húzó ágazata lett, és nagy hozzáadott értékkel rendelkezik. Emiatt elfogadható lépés ez. Azonban tévedés volt, hogy az alig 2 éve életbe léptetett adókedvezményt az építőiparban és az élelmiszeriparban dolgozók számára megvonták. A gazdasági szakember szerint ezen ágazatok terén óriási potenciállal rendelkezünk és fejlesztésük kulcsfontosságú az ország gazdaságára nézve is.

Az RMKT elnöke úgy véli, Románia gazdasági növekedési potenciálja nagy, emiatt érdemes vállalkozni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?