Az adóhatóság „rálát” a Revolut számlákra is: 70 százalékkal adózzák az igazolatlan jövedelmet

Idén júliustól az adóhatóság 70 százalékos adót ró a magánszemélyek igazolatlan eredetű jövedelmeire, hívja fel a figyelmet Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adószakértő szerint vannak, akik abban bíznak, hogy a Revolutra érkező pénzeik mentesek a hatósági eljárás alól. Rosszul teszik, mert az adóhatóság (ANAF) „rálát” ezekre a bankszámlákra.

Debreczeni László szerint jelenleg az a szabály, hogy a 10 százalékos jövedelemadó helyett 16 százalékos adóval sújtják azokat, akik olyan jövedelemre tesznek szert, aminek forrása nem megállapítható. Az adóelkerülés visszaszorítása és a költségvetési bevételek növelése érdekében idén július 1-jétől 70 százalékos adót vetnek ki a magánszemélyek igazolatlan eredetű jövedelmeire.

Fotó: AdobeStock

A sepsiszentgyörgyi adószakértő arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy idén július 1. előtt lehetőségük van bevallani jövedelmüket és befizetni a 16 százalékos adót. Amennyiben ezt elmulasztják, az adóhatóság magas kockázatú adózók kategóriájába sorolhatja őket, és jövedelmük átvizsgálása után már új szabályoknak megfelelően, 70 százalékot kell adózniuk.

Nem menekülnek azok sem, akik Revoluton gyűjtik jövedelmüket

Világszerte 18 millióan használják ki a Revolut nyújtotta előnyöket. Ilyen például a kedvezményes devizaváltás vagy a felhasználók közötti ingyenes és gyors átutalás. Ez viszont aggályokat vethet fel a jövőben a magánszemélyek esetében, mondta Debreczeni László, aki felhívta a figyelmet, hogy az adóhatóság (ANAF) ki tudja kérni a Revolutos banki kivonatokat, és 70 százalékos adót vet ki azokra az összegekre, amelyek forrása igazolatlan eredetű.

Debreczeni László szerint sokan tévesen azt hiszik, hogy a Revolutos számláik rejtve maradnak az adóhatóság elől. Emiatt bevált gyakorlat, hogy például a feketén-szürkén kapott fizetéseket oda kapják, vagy például autószerelők, kozmetikusok Revolutra kapják az ügyfeleiktől a szolgáltatásaik ellenértékét.

Fotó: Debreczeni László

Az adószakértő azt javasolja az érintetteknek, hogy vallják be ezeket a bevételeket és fizessék be a jövedelemadót, minthogy az ANAF 70 százalékot szabjon ki az amúgy már elköltött pénzeikre. Magyarázata szerint ezek az adótartozások öt év alatt évülnek el. A magánszemélyek a következő években arra ébredhetnek, hogy átvizsgálják jövedelmeiket és kivetik a 70 százalékos adót, ha nem tudják megindokolni az adott bevételt.

Revolutos utaláskor mindig írjanak magyarázó szöveget

Debreczeni László úgy véli, nem fogják azokat az alkalmi utalásokat 70 százalékos adóval sújtani, mint például amikor egy társaság a vendéglői számlát elosztja egymás között és egy valaki Revolutos számlájára utalják az összeget. Vagy például ha egy társaság ajándékra, esetleg egy kirándulás kifizetésére gyűjt össze pénz valaki Revolutos számlájára, vagy ha a szülő rendszeresen utal a gyerekének pénzt.

Az adószakértő azt tanácsolja a Revolut számlákra utalóknak, hogy minden esetben írjanak egy magyarázó szöveget is, erre van lehetőség az applikációban. Például, hogy „gyűjtés ajándékra X-nek”, vagy „gyűjtés görögországi kirándulásra”. Ez azért hasznos, mert már a bankszámla kivonaton megjelenik a bevétel indoklása, másrészt az érintett akár évekkel később is tudni fogja, hogy az adott összeget miért kapta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?