Lemondott az ANAF elnöke – Lucian Heiuș lett a bűnbak az elhibázott költségvetés miatt

Az év első öt hónapjában közel 9 milliárd lejjel kevesebb folyt be az államkasszába annál, amire a kormány számított.

Benyújtotta a lemondását Lucian Heiuș, az adóhatóság (ANAF) elnöke. Lemondását rövid közleményben tudatta a sajtóval, döntését nem indokolta meg. Lucian Heiuș a PNL embere volt, tavaly májusban nevezték ki az adóhatóság élére.Fotó: Facebook/ANAF

Kormányzati forrásokra hivatkozva az economedia.ro azt írja, hogy az ANAF elnökét Nicolae Cuică szólította fel lemondásra. A kormányfő, állítólag hasonló üzenetet küldött a Román Vámhatóság (AVR) és az adóhatóság nagy adófizetőkkel foglalkozó igazgatósága (DGAMC) vezetőjének is. A miniszterelnök a tervezettnél lényegesen kisebb állami bevételek miatt szánta el magát a három intézményvezető eltávolítására.

Lucian Heiușnak azt követően kellett távozni, hogy kiderült, a pénzügyi helyzet tovább romlott májusban. Az első negyedévben a költségvetési bevételek 4,5 milliárd lejjel maradtak el a tervezett értéktől. Május végére a hiányzó összeg 8,92 milliárd lejre nőtt. Korábban 20 milliárd körülire becsülték a költségvetésből éves szinten hiányzó összeget, azonban a májusi adat fényében valószínű, hogy ezt az értéket felfelé kell módosítani.

Lucian Heiușnak a bűnbak szerepét szánta a kormány, kényelmesebb ugyanis az ANAF elnökét okolni a kialakult helyzetért, mint beismerni, hogy a 2023-as költségvetés tervezete elhibázott, mivel irreális összegű bevételekkel számol. Korábban Nicolea Ciucă a nagyvállalatokat okolta amiért a költségvetési bevételek elmaradtak az illuzórikus várakozásoktól. Az a vád éppoly abszurd és tarthatatlan volt, mint a feltételezés, hogy az ANAF idén, gondatlanságból vagy tudatosan, szabotálná az adóbehajtást.

Az adóhatóság, Lucian Heiuș lemondása kapcsán kiadott közleményéből kiderül, hogy 2022-ban 353,3 milliárd lej folyt be az államkasszába adó formájában, 58 milliárddal több, mint egy évvel korábban. Az idei év első öt hónapjában az ANAF 148,02 milliárd lejt szedett be az adófizetőktől, 9,41 milliárddal többet, mint 2022-ben. Ez a növekedés közel 9 milliárd lejjel marad el attól, amire a kormány számított.

Pénzügyi elemzők már a tavalyi év végén felhívták a figyelmet arra, hogy a 2023-as költségvetés tervezete illúziókra épül, az infláció lassulása és a fogyasztás megtorpanása miatt a bevételek kisebbek lesznek a tervezetteknél.

Kapcsolódók

Kimaradt?