Számvevőszék: kesztyűs kézzel bánt az adóhivatal a bihari milliárdos ikerpárral

Az adóhivatalnak közel 1,3 milliárd lejt kellett volna behajtania, de addig halogatta, amíg csak lehetett.

Egyáltalán nem sietett az adóhatóság (ANAF) hogy behajtsa az illetéktelenül felvett állami támogatást Ion és Viorel Micula cégein, derül ki a Számvevőszék legfrissebb jelentéséből. A Pénzügy minisztérium adatai szerint a European Food & Drinks cégcsoportnak 1,294 milliárd lejt kell befizetnie az államnak. Ebből 1,109 milliárd lej egy évekkel korábban illetéktelenül felvett állami támogatás, míg a felszámolt kamatok 184,677 millió lejt tesznek ki, írja az economedia.ro gazdasági hírportál.Fotó: ANAF

„Az ANAF szintjén halogatták a Micula-ügyben illetéktelenül folyósított állami támogatás visszaszerzését és nem tartották be az Európai Bizottság tájékoztatására megszabott határidőket, ami Románia számára szigorú szankciókat vonhat maga után” – olvasható a Számvevőszék jelentésében.

A szövevényes ügy 2005-ben kezdődött, amikor a kétes minőségű üdítők, szeszes italok és élelmiszerek gyártásával foglalkozó Micula fivérek beperelték a román államot, mivel az megfosztotta őket bizonyos, korábban juttatott adókedvezményektől. A Világbank mellett működő Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) 2013-ban 178 millió eurós kárpótlást ítélt meg a két üzletembernek, mely összeg 2019-re, a kamatok miatt, már közel 400 millió euróra hízott.

A perbe időközben az Európai Bizottság is beszállt, az Európai Unió Törvényszéke pedig Miculáék javára ítélt, utóbb azonban az Európai Unió Bírósága (EUB) ellenük. Az Orban-kormány 2019 végén átutalt 280 millió eurót a két bihari milliárdosnak, azonban az EUB ítélete értelmében ezt vissza kell fizetniük.

Tavaly áprilisban az ANAF végrehajtást rendelt el a European Food & Drinks ellen, azonban nem került sor rá, Miculáék ugyanis pert indítottak a végzés érvénytelenítése céljából. Az ügy jelenleg a Belényesi Bíróság asztalán van, s mivel köztudott, hogy a Belényesi-medence gyakorlatilag Miculáék feuduma, nem kétséges, hogy egyhamar nem is fog lezárulni.

Kapcsolódók

Kimaradt?