Büntetés kilátásban: nem minden elektronikus kasszából érkezik pénzforgalmi adat az ANAF-hoz

A Kovászna megyei adóhivatal arra figyelmezteti a cégeket, hogy 8000–10 000 lejes büntetést kockáztatnak, ha mihamarabb nem tesznek eleget törvényes kötelezettségeiknek és az elektronikus pénztárgépeiket nem csatlakoztatják rá az adóhatóság (ANAF) informatikai rendszerére.

Mint arról korábban beszámoltunk, a hazai cégek már több mint egy éve kötelesek elektronikus kasszagépeket használni és azok pénzforgalmi adatait valós időben továbbítani az Országos Adóhatóság (ANAF) informatikai rendszerére.

A régi pénztárgépeket le kell cserélni, mert azokat nem lehet internetre csatlakoztatni | Fotó forrása: Agerpres

A Maszol érdeklődésére a Kovászna megyei adóhivatal arról tájékoztatott, hogy nyilvántartásuk szerint Háromszéken 6785 darab egyedi azonosítóval ellátott elektronikus pénztárgépet használnak a vállalkozások és ezek rá is vannak csatlakoztatva az ANAF informatikai rendszerére. Mindez mellett 264 olyan e-kasszáról van tudomásuk, amelyre tulajdonosaik kértek ugyan egyedi azonosítót, de elmulasztották az adóhatóság informatikai rendszerére rácsatlakoztatni ezeket a gépeket, így az ANAF nem kapja meg azok pénzforgalmi adatait.

Mint kiderült, nem minden esetben a cégvezetők hanyagsága miatt történt ez, hanem objektív okokból nem kap az adóhatóság pénzforgalmi adatokat egyes elektronikus pénztárgépektől. Például előfordul, hogy a cégnek nem volt pénzforgalma vagy éppen olyan térségben működik, ahol nincs internet hozzáférés. Az adóhatóság viszont arra figyelmezteti az érintetteket, hogy minden ilyen esetet, a megfelelő formanyomtatvány által, időben jelenteni kell az adóhatóságnak. A Kovászna megyei adóhivatal arról tájékoztatta lapunkat, hogy Háromszéken 150 kasszagép esetében jelentették a cégek, hogy azok nincsenek használatban, mert időközben megszűnt a tevékenység.

Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint az elektronikus pénztárgépek bevezetésével egyszerűsödött az ügyintézés, hiszen a cégeknek nem kell a pénzforgalmi jelentéseiket egy adathordozón leadni az adóhivatalnak, hiszen az e-kassza automatikusan továbbítja azokat. Az adóhatóság pedig arra számít, hogy az elektronikus pénztárgépek által javul az adóbegyűjtés mértéke és növekednek az államkasszába befizetett összegek, illetve csökken az adócsalás lehetősége.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?