banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Online pénztárgépek: téved az a vállalkozó, aki azt hiszi, hogy megúszhatja a csatlakozást az adóhatósághoz

A kis- és közepes vállalkozásoknak november végéig kell csatlakoztatniuk elektronikus pénztárgépeiket az adóhatóság (ANAF) informatikai rendszerére. A kasszagépek csatlakoztatása az országos adóhatóság szervereire nemcsak a vállalkozók, de az ANAF számára is előnyöket jelent: visszaszoríthatják az adócsalás mértékét.

Lakatos Péter gazdasági szakértő, az Állami Számvevőszék volt tanácsosa a Maszol érdeklődésére elmondta: az online pénztárgépek egyik nagy előnye az adócsalás kiszűrése és visszaszorítása, emellett célja az államkasszába befizetett összegek növelése, valamint a gazdaság fehérítése. A cégeknek is pozitív változásokat jelent, ugyanis pénzforgalmi jelentésük automatikusan átkerül az adóhatósághoz, így mentesülnek egy bürokratikus munkafolyamattól.

A régi pénztárgépeket le kell cserélni, mert azokat nem lehet internetre csatlakoztatni | Fotó forrása: Agerpres

 „Az biztos, hogy ahol már alkalmazzák az online kasszagépeket, ott nőtt az adóbeszedés mértéke. Hatásos a módszer, viszont Romániában még finomítani kell a kivitelezésen” – magyarázta Lakatos Péter. Bár az internetes összeköttetés megoldja, hogy az adóhatóság minél több információt tudjon a vállalkozásokról, vannak olyan országok, ahol összetettebb a pénztárgép és az adóhivatal szerverei közötti adatközlés. Romániában a napi zárás után a gépek online hálózaton keresztül jelentenek a hivatal szerverére, így a napi eladások száma átkerül a rendszerbe.

Lakatos Péter kiemelte, hogy Románia jelenleg utolsó helyen áll Európában a központi adók beszedésének kérdésében. Míg uniós szinten az átlag 41 százalék, Romániában az ANAF a bruttó hazai terméknek csak 27 százalékát szedi be, amely alig több, mint a tervezett összeg egyharmada. A Számvevőszék igazolni tudta, hogy az adóbegyűjtés nem hatékony, ennek pedig az is lehet az oka, hogy „általában nincsenek digitalizálva és összekötve az információk” – tette hozzá.

Fándly Marius, a Bihar Megyei Közpénzügyi Felügyelőségnek a jogi személyek adóztatásáért felelős vezetője példaként a Maszolnak elmondta, hogy Biharban jelenleg 17 656 pénztárgép van bejegyezve, ezekből 8165 nincs még bekötve az online rendszerbe. Ez azt jelenti, hogy 54 százalékuk már átállt online üzemmódba.

„Az adóhatóságnál gyorsan megy az ügyintézés, nincs torlódás és nem is kell várni a pénztárgép-sorszámokra. Mégis sok vállalkozás elodázza a csatlakozást. Abban viszont ne reménykedjen senki, hogy megússza a bírságot” – hangsúlyozta Fándly Marius. Azok, akik november 30-áig nem csatlakoznak az adóhatóság szerveréhez, nyolctól tízezer lejig terjedő büntetésre számíthatnak.

Fándly Marius úgy fogalmazott, hogy az ANAF nagy reményeket fűz az elektronikus pénztárgépek hatékonyságához. Reméli, hogy lassan Románia javulást fog mutatni az áfa-behajtási paraméterek tekintetében is.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kimaradt?