Márciustól a vállalkozók csak online tarthatják a kapcsolatot az adóhatósággal

A digitalizációs folyamat részeként a cégek és vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek idén március 1-je után kizárólag online kommunikálhatnak az Országos Adóhatósággal (ANAF) a Privát Virtuális Tér (SPV – Spațiu Privat Virtual) nevű platformon keresztül.

Ezáltal megszűnik a fizikai kapcsolat az adófizetők és a pénzügyi hivatalnokok között, ám a digitális eszközök és online platformok használatával a vállalkozók gyorsabban és hatékonyabban intézhetik adóügyeiket.

A 2022. március 1-jei határidőig országos szinten több millió hazai cégnek és vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek (PFA, ÎI) és szabadfoglalkozású személynek kell regisztrálnia az adóhatóság SPV nevű platformjára, hiszen azt követően már kizárólag ezen keresztül tudják benyújtani az adóügyi dokumentumokat, nyilatkozatokat és kéréseket, azokat fizikai formátumban már nem fogadja el az ANAF.

A Maszol érdeklődésére a Kovászna Megyei Pénzügyi Hivatal arról tájékoztatott, hogy 12 855 háromszéki magánszemély és 4031 Kovászna megyei vállalkozás vagy vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélynek van már SPV-fiókja. Az adóhatóság adatai szerint Kovászna megyében a március elseji határidőig 18 123 jogi személynek, illetve vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélynek és szabadfoglalkozású személynek kell regisztrálnia a Privát Virtuális Térbe.

Fotó: Agerpres

Máthis István, a Kovászna Megyei Pénzügyi Hivatal helyettes igazgatója korábban rámutatott, hogy a www.anaf.ro oldalon elérhető SPV-platformon magán- és jogi személyek jelenleg is online kommunikációt folytathatnak az adóhatósággal, nyilatkozatokat nyújthatnak be, követhetik az éves jövedelemkimutatásokat, láthatják a befizetendő adójuk összegét, kérhetnek jövedelem- vagy adóigazolást, megnézhetik a munkaadójuk által lejelentett nyugdíjbiztosítás összegét, benyújthatják az éves adóbevallást, illetve felajánlhatják befizetett jövedelemadójuk egy részét valamelyik civil szervezetnek, valamint hírlevelet kaphatnak az aktuális törvénymódosításokról, adóbefizetési határidőkről vagy adózási útmutatásokról.

A Privát Virtuális Térbe felvételüket kérők azonosítása videokapcsolattal is megoldható. A videokapcsolat-felvételre fel kell iratkozni az adóhatóság honlapján elérhető applikáció segítségével. A jelentkezést követően az ANAF e-mailben megküldi az érdekelt személynek az azonosításhoz szükséges tudnivalókat. A jogi személyek EZEN a linken regisztrálhatnak az SPV-re.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?