Létszámstopot rendelt el a kormány a közszférában

A kormány 20 milliárd lejt szeretne megtakarítani éves szinten a vártnál kisebb költségvetési bevételek miatt.

Elfogadta pénteki ülésén a kormány az idei költségvetési kiadások csökkentését előirányzó sürgősségi rendeletet - jelentette be Adrian Câciu pénzügyminiszter. A tárcavezető közlése szerint a jogszabály néhány pontban módosult a közvitára bocsátott tervezethez képest. Adrian Câciu elmondta, a rendelet szerint a közintézményeknek 10 százalékkal csökkenteniük kell a 2023-ra tervezett dologi kiadásaikat. Ez a korlátozás nem terjed ki az egészségügyi és az oktatási intézményekre.Fotó: Pixabay

A jogszabály előírja, hogy közintézményeknek idén tilos lesz gépkocsikat, bútorzatot és irodafelszereléseket vásárolniuk, lízingelniük vagy bérelniük. A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint kivételt képeznek azok a hatóságok, amelyek környezetkímélő gépkocsikat vásárolnak a Roncsautó Plusz programon keresztül. Ugyanakkor megvásárolhatók azok a gépkocsik és bútorok, amelyek közbeszerzési eljárásának eredményét még a sürgősségi rendelet hatályba lépése előtt közzétették.

A rendelet szerint üres vagy átmenetileg megüresedett közalkalmazotti állások betöltésére kizárólag a kormány jóváhagyásával lehet versenyvizsgát vagy vizsgát hirdetni, a létszámstop kiterjed az egészségügyre és az oktatásra is.

Adrian Câciu elmondta, hogy a kormány törölte a rendelet tervezetéből az előírást, amely szerint a doktori címmel rendelkező állami alkalmazottak csak akkor jogosultak bérpótlékra, ha azon a területen dolgoznak, amelyen a tudományos fokozatukat szerezték. A döntést azzal magyarázta, hogy ezt a korlátozást a hatályban lévő közalkalmazotti bértörvény is tartalmazza.

A kormány azért döntött a takarékossági intézkedések bevezetése mellett, mert az első negyedévben a költségvetési bevételek 4,5 milliárd lejjel elmaradtak a tervezett összegtől. A Pénzügyminisztérium szerint ez azt jelenti, hogy éves szinten 20 milliárd lejt kell lefaragni a kormányzati kiadásokból. A gazdasági elemzők egy része kétli, hogy a most elfogadott intézkedésekkel sikerül ellensúlyozni a bevételek csökkenését.

Kapcsolódók

Kimaradt?