Nőtt az adóbehajtás hatékonysága, de nem eléggé

A kormány 17,6 milliárd lejjel többre számított annál, amennyi ténylegesen befolyt az államkasszába.

Az év első 10 hónapjában az adóhatóság (ANAF) 346,48 milliárd lej szedett be, közölte az intézmény. Ez 11,9 százalékos növekedést jelent 2022 azonos időszakához képest, írja az economedia.ro.Fotó: Agerpres

A nettó költségvetési bevételek ennél kisebb mértékben, 9 százalékkal nőttek. Az ANAF-on keresztül 322,36 milliárd lej került az államkasszába, 25,94 milliárddal több, mint egy évvel korábban.

Bár ez számottevő növekedésnek tűnik, lényegesen elmarad a kormány által várt összegtől. Az idei költségvetés tervezetének elkészítésekor a Ciolacu-kabinet pénzügyi szakpolitikusai úgy kalkuláltak, hogy az év első 10 hónapjában 340 milliárd lej folyik majd be az államkasszába adók és illetékek formájában.

A valós bevételek ettől az összegtől 17,6 milliárd lejjel maradtak el. A költségvetésben ennél nagyobb rés tátong, mivel az állami kiadások meghaladták a tervezett értéket.

Közleményében az ANAF vezetősége hangsúlyozza, hogy az elmúlt hónapokban megnőtt az adóbehajtás hatékonysága. Január 1. és május 31. között az adóhatóság 11,10 százalékkal több pénzt gyűjtött be, mint 2022 azonos időszakában. Június, július, augusztus, szeptember és október folyamán ennél jobb eredményt, 12,59 százallékos növekedést értek el.

A vizsgált időszakban nőtt az áfavisszatérítés értéke is. Október végéig az ANAF 24,8 milliárd lej értékű áfát térített vissza a cégeknek, 1,5 milliárddal többet, mint tavaly.  

Kapcsolódók

Kimaradt?