Lebénult a hazai adórendszer – sztrájkolnak az alkalmazottak

Órákkal a pénzügyminiszterrel tervezett tárgyalások előtt újra utcára vonulnak az adóhivatal alkalmazottai, a munkát is beszüntették.  A nagyobb városokban csütörtökön délelőtt tüntetések zajlanak, miután kedden már tartottak kétórás országos figyelmeztető sztrájkot és tiltakozó nagygyűlést a Pénzügyminisztérium előtt.

Fotó: Adóhatósági Szolidaritás Szakszervezeti Szövetség/Facebook


,,Miután
a kormány nem tartotta be a pénzügyminiszter által a szakszervezetekkel augusztus 11-én kötött megállapodásban vállalt kötelezettségeket, az ország minden megyéjében spontán tiltakozások kezdődtek. Reggel fél kilenc óta nem működik a román adórendszer. Az országos szinten elindított spontán tiltakozó akciók a végtelenségig folytatódhatnak, utcai megmozdulások várhatók, mert az adóhivatalban dolgozók elégedetlensége egyre mélyül” – szögezik le a adóhivatal szakszervezeti képviselői közleményükben.

Nehezményezik többek között:

  • Az integrált informatikai rendszer hiányát

  • Az akut létszámhiányt

  • A munkavégzéshez szükséges megfelelő helyiségek hiányát

  • A munkavállalók jogi védelmének hiányát.

     

Ez utóbbiról kifejtik, a bíróságon magukra maradnak, miközben a multinacionális cégek, amelyek úgy maximalizálják a nyereségüket, hogy eltitkolják azt, és nem adóznak utána, rendelkeznek elegendő pénzügyi forrásokkal, hogy pereljenek, fő céljuk az adóellenőrök megfélemlítése.

Végül, de nem utolsósorban az elégedetlenséget azoknak az államháztartást vezetők gyávasága okozza, akik a saját alkalmazottaikat kritizálták, jól tudván, hogy milyen körülmények között dolgoznak, mégsem védték meg őket a közvélemény és a kormányban dolgozó kollégáik előtt, olvasható a szakszervezet által kiküldött közleményben.

Követelik a fizetéseik inflációval való kiigazítását, a hasonló munkakörökben egyenlő bérezést és több állást. A szakszervezeti képviselők és Marcel Boloș miniszter tervek szerint csütörtökön délután 4 órakor ülnek le tárgyalni.

A pénzügyminisztérium alárendeltségében működő intézmények több mint 15 ezer alkalmazottja augusztus 11-én spontán sztrájkba lépett a kormány által tervezett költségcsökkentő intézkedésekkel szembeni tiltakozásként. Becsléseik szerint ugyanis a rendszer több mint 22 ezer alkalmazottját fogják negatívan érinteni ezek az intézkedések.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?