A kolozsvári a legkisebb hatékonysággal dolgozó romániai adóhivatal

A második legkevésbé hatékony regionális igazgatóság a brassói, melyhez a Székelyföld is tartozik.

Tavaly 337,1 millió lej értékű adót hajtott be az ANAF, derül ki az intézmény hivatalos adataiból. A könyvelések és adóbevallások alapján 2022-ben 390,9 milliárd lejnek kellett volna befolynia az államkasszába, ami azt jelenti, hogy a behajtás hatékonysága 86,2 százalékos volt.Fotó: Agerpres

Az adóhatóságnak nyolc regionális igazgatósága van, valamint egy, a nagy adófizetőkkel foglalkozó részlege (DGAMC). Áprilisban, amikor kiderült, hogy a tervezettnél sokkal nagyobb a költségvetési hiány, Nicolae Ciucă akkori miniszterelnök a nagyvállalatokat hibáztatta a kialakult helyzetért, állítását semmilyen adattal nem támasztva alá.

A tavalyi adatok ékes cáfolatai a korábbi kormányfő szavainak, a DGAMC ugyanis a befizetendő adó 89,7 százalékát hajtotta be, ami jóval meghaladja az adóhatóság átlagát. A nagyvállalatok 174,2 milliárd lejt fizettek be tavaly az államkasszába, ami a teljes adóbevétel 51,6 százalékát tette ki.

Az ANAF regionális igazgatóságai közül a bukaresti hajtotta be messze a legtöbb pénzt, 60,2 millió lejt. Ennek a magyarázata az, hogy a nagyvállalatok jelentős része a fővárosban és az azt körülvevő Ilfov megyében van bejegyezve. Ezután a ploiești-i és a kolozsvári regionális igazgatóság következik 19, illetve 18,6 milliárd lejjel.

Ami az adóbehajtás hatékonyságát illeti, a kolozsvári igazgatóság országos utolsó 80,7 százalékkal. A második leggyengébb, 81 százalékos eredményt a brassói regionális központ érte el, melyhez Hargita, Kovászna és Maros megye is tartozik. A kolozsvári területi igazgatóság hatáskörébe Kolozs, Bihar, Szatmár, Szilágy, Máramaros és Beszterce-Naszód megye tartozik.

Ennél az ANAF craiovai igazgatósága is lényegesen jobb, 82,4 százalékos mutatót produkált tavaly, pedig az oltyánokról nem igazán szoktunk a hatékony munkavégzésre és az adófizetési fegyelemre asszociálni.  

Az adatok alapján viszonylag pontos kép rajzolódik ki a gazdaság régiós helyzetéről, fejlettségéről. A 16 erdélyi megyét magába foglaló három regionális igazgatóság tavaly 46,8 milliárd lej adót szedett be, míg a 24 megyét lefedő négy ókirályságbeli, a bukaresti kivételével, 55,8 milliárdot.

Az állami adóbevételek tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 27,5 százalékát tették ki, írja az analizeeconomice.ro. Ez katasztrofálisan rossz mutató, a második legalacsonyabb az Európai Unióban. Ezen a téren csak Írországot előzzük meg, ami teljesen irreleváns, mivel a leggazdagabb tagállamok közé tartozó szigetországnak az EU-n belül különlegesnek számító adórendszere van, nagyon alacsony adókulcsokkal.

Kapcsolódók

Kimaradt?