Pénzügyi államtitkár: új adók helyett az adóbehajtásra helyezik a hangsúlyt

Mihai Călin Precup pénzügyi államtitkár szerint a következő időszakban nem várható új adók bevezetése, ehelyett az adóbehajtás hatékonyságának növelésére és az adóhivatal digitalizálására összpontosít a kormány – számolt be az Agerpres.

Fotó: Mihai Precup Facebook-oldala

„Személy szerint nem hiszem, hogy az adóemelés pozitív hatással lenne a behajtásra. Úgy vélem, hogy a román állam adóbehajtási kapacitásának növelésében kulcsszerepe van a digitalizálásnak, mind a valós idejű információgyűjtés, mind az adófizetőkkel való jobb kommunikáció területén” – fejtette ki az államtitkár egy hétfői szakmai konferencián.

Precup beszélt arról is, hogy a Romániában termelt hulladéknak mindössze 13 százaléka újrahasznosítható, a 69 százaléka a hulladéklerakókban végzi. Ilyen körülmények között szerinte jelentős beruházásokra van szükség a fenntartható és körforgásos gazdaság kialakításához, az EU 2050-es klímasemlegességi céljához való igazodás pedig további befektetéseket igényel.

Az államtitkár közölte azt is, hogy a pénzügyminisztérium zöld kötvények kibocsátására készül, megjegyezve, hogy Románia eddig nem bocsátott ki ilyen értékpapírokat. Ezeknek szerinte az a nagy előnye a hagyományos kötvényekkel szemben, hogy lehetővé teszi a román állampapírok jegyzésére jelentkező befektetők körének növelését.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?