Átfogó adóreformot javasol a kormánynak a Világbank

Szükség volna a méltánytalanságok felszámolására, egyes adók emelésére, de a kisjövedelműek adóterheinek csökkentésére is.

Teljes adóreformot javasol az a tanulmány, melyet az Világbank szakemberei készítettek a Pénzügyminisztérium megrendelésére. A tanulmány elkészítését az országos helyreállítási terv (PNRR) keretösszegéből finanszírozták, írja az economedia.ro gazdasági hírportál.Fotó: Pixabay

A dokumentum szerzői szerint a kormánynak progresszív adórendszert kellene bevezetnie, vagyis az adókulcsnak a bruttó jövedelemmel együtt kellene növekednie. Indokolt lenne az érvényben levő adómentességek felszámolása is, melynek kedvezményezettjei az informatikusok, az építőiparban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgozók. Ezzel párhuzamosan, csökkenteni kellene a kisjövedelműek adóterheit, függetlenül attól, hogy milyen területen dolgoznak. Ennek egyik lehetséges módja az volna, ha mentesülnének a 10 százalékos egészségbiztosítási hozzájárulás fizetése alól.

A Világbank szakértői jónak látnák az osztalék után fizetendő adó 10 százalékra való emelését. A cégtulajdonosok jelenleg 8 százalék adót fizetnek a nyereség azon része után, melyet felvesznek osztalékként, s ami lényegében a jövedelmüket képezi. Ez nagyon alacsony adóteher, figyelembe véve, hogy a munkavállalók esetén az elvonás a jövedelem 45 százalékát teszi ki.

A tanulmány szerzői javasolják az ingatlanadó és a mikrovállalkozások adóinak az emelését is. Ez utóbbiaknak a jelenlegi szintje torzítja a gazdasági környezetet, vélik a Világbank munkatársai. Az ingatlanó tekintetében azt tanácsolják, hogy annak az összegét ne az alapterület, hanem az ingatlan piaci értéke alapján állapítsák meg. Indokoltnak látják az áfakulcs egységessé tételét is, mely jelenleg egyes termékek és szolgáltatások esetében kisebb 19 százaléknál.

Mindennek csak akkor volna értelme, ha megreformálnák és digitalizálnák az adóhatóság (ANAF) működését, olvasható a tanulmányban.

A tanulmány szerzői nem felejtik el megemlíteni, hogy Romániában az adóbevételek a GDP 26,3 százalékát teszik ki, ami a második legkisebb értél az Európai Unióban. Mi csak Írországot előzzük meg, mely az EU egyik leggazdagabb állama, s speciális és nagyon hatékony adórendszerrel rendelkezik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?