Mégsem kell adót fizetniük a napelemmel termelő energiafogyasztóknak

A villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók (prosumerek) által előállított energia adókötelezettségét törölte a szenátus egy szerdán megszavazott törvénytervezettel.

„Az RMDSZ prioritásként kezeli azokat az intézkedéseket, amelyekkel meg tudjuk védeni az embereket és a gazdaságot az energiaárak emelkedésétől. A fenntarthatóság érdekébén olyan lépéseket teszünk, amelyek hozzájárulnak a gazdasági helyzet stabilizálásához, felhasználva a megújuló energiaforrásokat” – hangsúlyozta Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Fotó: Pixabay

„A szenátusi munkálatok során korrigáltuk azt a téves megközelítést miszerint a termelő-fogyasztók által megtermelt, napenergiából származó villamosáramot adózni kell. Az elmúlt két esztendőben számos olyan intézkedést tudtunk eszközölni, amelyek a választópolgárok érdekeit szolgálták, és az energiakrízis szempontjából biztonságba helyezték Romániát. Ugyanakkor meghatároztuk a termelő-fogyasztók státuszát, amely hozzájárult ahhoz, hogy míg 2021-ben alig 1000 háztartásban használtak napelemeket villamos áram termelésére, ez a szám 2023-ban 30 ezerre emelkedik. Továbbá lecsökkentettük 19 százalékról ötre az új, zöld technológiákat használó berendezések (napelemek, hőszivattyúk stb.) áfáját. Az energiaválság közepette a megújuló energiaforrások a fenntarthatóságot jelenthetik, ösztözni kell a fejlődésüket, meg kell találni azt az utat, hogy miként lehet átállni tudatosan a fosszilis energiahordozókról a megújuló energiaforrásokra, de nem ezek megadózása, hanem az eljárások egyszerűsítése révén” – idézte az RMDSZ közleménye Antal Lórántot, a szenátus Energiaügyi, Energetikai Ifrastruktúra és Ásványi Erőforrások Bizottságának elnökét.

Ennek értelmében a központi közigazgatási hatóságok és az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) nem róhat ki adókat a megújuló energiát használó termelő-fogyasztókra, a saját használatra megújuló forrásokból származó villamos energiára vonatkozóan. Továbbá hatályon kívül helyezték azokat a rendelkezéseket is, amelyek a megtermelt, de el nem fogyasztott és a hálózatba kerülő zöldenergia után felszámítható díjakra vonatkoztak.

A jogszabálytervezet esetében a végső döntést a képviselőház hozza meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?