Tart a vita a PSD és a liberális energiaügyi miniszter között az alternatív energiaforrásokról szóló kormányrendelet miatt

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem ért egyet a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztókra kivetetett „napenergia-adóval”, mivel „egy ilyen intézkedés elbátortalanítaná a beruházásokat ezen a területen, ami ellentétes az alternatív villamosenergia-források fejlesztésére irányuló célkitűzéssel”. Virgil Popescu energiaügyi miniszter szerint hamis híresztelés az adó bevezetése.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter a képviselőházban | Fotó: AgerpresA PSD hétfői közleménye szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben az államnak ösztöznie kellene a háztartásokat és a kis- és középvállalkozásokat, hogy lehetőségük szerint a megújuló villamosenergia-források fejlesztésébe ruházzanak be a saját fogyasztásuk fedezésére és az esetleges energiatöbbletük értékesítésére.

A nagyobbik kormánypárt közölte, hogy módosító javaslatokat fog benyújtani a „napfényadót” bevezető sürgősségi rendelet parlamenti vitáján, és kérni fogja, hogy az Európai Unió által megszabott határidő miatt a tervezetet sürgősségi eljárással vitassák meg. Hangsúlyozta továbbá, hogy a sürgősségi kormányrendelet alapjául szolgáló 2021/2018-as európai irányelv nem kötelezi a tagállamokat a termelő-fogyasztók (prosumerek) megadóztatására.

Arra is rámutatott a PSD, hogy az energiaügyi minisztérium honlapján eredetileg közvitára bocsátott tervezet nem tartalmazta a prosumerekre kivetett adót, az előírás csak rövid idővel a sürgősségi rendeletet elfogadó kormányülés előtt került be a szövegbe.

Energiaügyi miniszter: hamis a „napenergia-adóról” szóló híresztelés

A nyilvánossággal felröppent hírekkel ellentétben az áramtermelő-fogyasztók nem fognak semmiféle adót fizetni, és a kritizált sürgősségi rendelet valójában egy olyan uniós irányelv átültetése a hazai jogrendbe, amely 2026-tól lehetővé teszi egy ilyen adó esetleges bevezetését – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Virgil Popescu.

A nemzeti liberális párti (PNL) energiaügyi miniszter elmondta: az ellenzék és a PSD által is bírált rendelet az uniós megújulóenergia-irányelvet ülteti át a hazai jogrendbe. A jogszabály révén a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók (prosumerek) több helyszínen is telepíthetnek napelemeket, ugyanolyan kompenzációval, és cserélgethetik a napelemek helyszíneit. A helyszínek cseréje korábban csak az elosztóhálózatokon belül volt lehetséges. A direktíva gyakorlatba ültetésének elmulasztása uniós szankciókat vont volna maga után – magyarázta Popescu.

A második legnagyobb koalíciós párt, a PNL soraiból kinevezett miniszter cáfolta a „napenergia-adó” bevezetéséről szóló híreszteléseket. „Semmiféle adót nem vezetünk be, a prosumerek abszolút semmiféle adót nem fognak fizetni az elhasznált és a megtermelt energia után” – jelentette ki. Hozzátette, az uniós direktíva 2026-tól bizonyos körülmények között valóban lehetővé teszi egy ilyen adó bevezetését, de az energiaügyi minisztérium soha nem támogatna egy ilyen kezdeményezést. „Nem vetünk ki adót a prosumerekre, ez biztos. A Ciucă-kormány támogatja a termelő-fogyasztókat. A rendelet közvitán volt; senki nem akar ilyen adót, és nem is fog senki ilyen jellegű adót fizetni” – nyomatékosította az energiaügyi miniszter.

Popescu emlékeztetett, hogy a kormány a múlt év végén bevezette a mennyiségi kompenzációt, és azóta a prosumerek száma néhány százról több ezerre nőtt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?