FRISSÍTVE – Botrány a minisztériumban: az energiaügyi miniszter helyett George Simion AUR-elnök lépett a mikrofonhoz

Virgil Popescu energiaügyi minisztert várták a pulpitushoz, de nem ő, hanem az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke, George Simion lépett a mikrofonhoz az energiügyi tárca által összehívott sajtótájékoztatón. FRISSÍTÉS: A politikus mindenféle engedély és a sajtó számára kötelező akkreditáció nélkül jutott be az épületbe. A tárcavezető tájékoztatóját az incidens miatt elhalasztották, és kihívták a csendőrséget, hogy távolítsák el a rendbontó politikust a minisztériumból. 

Az AUR vezetője engedély, illetve az újságíróknak kötelező akkreditáció hiányában jelent meg az energiaügyi minisztérium gyűléstermében, ahol Virgil Popescu tárcavezető sajtótájékoztatója lett volna esedékes. A miniszter helyett azonban Sergiu Niculescu George államtitkár jelent meg, aki bejelentette, hogy a rendezvényt elhalasztják, ha nem akkreditált személyek tartózkodnak a teremben.

Az államtitkár bejelentése után George Simion pulpitushoz lépett és onnan beszélt az újságíróknak, majd pedig elindult körbejárni a minisztériumot, hogy megkeresse Virgil Popescut, számolt be a részletekről az Adevărul. 

Fotó: Digi24

A csendőrség is megjelent a minisztériumban, hogy eltávolítsa az AUR képviselőjét az épületből. Az AUR elnöke azonban nem volt hajlandó elhagyni az épületet, arra hivatkozott, hogy ellenzéki politikusként joga van kérdéseket feltenni a szakminiszternek.

Bő egyórás késéssel Virgil Popescu mégis megtartotta sajtótájékoztatóját. 

Mint ismert, Radu Oprea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője és az AUR vezetője is bírálta a hétvégén Virgil Popescu energiaügyi minisztert, amiért kezdeményezésére a kormány sürgősségi rendeletet fogadott el a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók (prosumerek) megadóztatásáról.

Amint a Maszolon megírtuk, Oprea bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy ez az uniós irányelv nem kötelezi a tagállami kormányokat a prosumerek által termelt energia megadóztatására. Szerinte ezzel az előírással Virgil Popescu fékezi a megújuló energiaforrások fejlesztését. „A megújuló energiaforrások jelentik erre a megoldást, ha ösztönözzük a fejlődésüket, de nem az adózás, hanem az eljárások egyszerűsítése révén” – írta a PSD szóvivője. Hozzá hasonlóan az AUR társelnöke, George Simion szintén bírálta az energiaügyi minisztert és a román kormányt a határozat elfogadása miatt.

Idő közben válaszolt az energiaügyi minisztérium a felhozott bírálatokra. Mint írják, kötelezettségszegési eljárás indulhatott volna Románia ellen, ha a kormány nem fogadja el az uniós megújulóenergia-irányelvet a hazai jogrendbe átültető sürgősségi rendeletet.

A tárca a jogszabályt ért bírálatok kapcsán pontosította: az uniós direktíva a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók (prosumerek) megadóztatását is lehetővé teszi, bizonyos feltételek mellett. Többek között akkor, ha a megújuló energiaforrásokból származó saját termelésű villamos energiát 30 kilowattóránál nagyobb teljesítményű berendezésekkel állítják elő. A közlemény emlékeztett arra, hogy a sürgősségi rendelet tervezetét elfogadása előtt a kormányfőtitkárság és további hat minisztérium is láttamozta, de ha jónak látja, a parlament utólag módosíthat rajta.

A szövevényes és egyre nagyobb visszhangot kapott ügyben hívott össze sajtótájékoztatót hétfőn Virgil Popescu energiaügyi miniszter, akit azonban megelőzött az AUR vezetője és elsőként George Simion kezdett el beszélni az összegyűlt újságíróknak. A miniszter sajtótájékoztatóját az incidens miatt elhalasztották.

Az AUR társelnökének az energiaügyi miniszternek nem ez az első közös ügye. George Simion és Virgil Popescu energiaügyi miniszter összetűzése miatt felfüggesztették a képviselőház február 7-ei ülését. A tárcavezető beszédét a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnökének bekiabálásai zavarták meg. Felszólalását megszakítva Popescu erre úgy reagált: „Kérem Simion urat, menjen el Putyinhoz, hogy csökkentse a gázárakat”.

Ezek után George Simion felszaladt a pulpitusra, megragadta a miniszter karját, és többször az arcába kiabálta, hogy „tolvaj vagy!”.

Daniel Suciu ülésvezető akkor kijelentette, eddig soha nem történt meg, hogy egy minisztert a parlamentben fizikailag bántalmazzanak beszéde közben.

Cikkünk frissül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?