FRISSÍTVE – A napfényt is megadóztatja a kormány

Bírálta vasárnap a Facebook-oldalán Radu Oprea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője Virgil Popescu energiaügyi minisztert, amiért a kezdeményezésére kedden a kormány sürgősségi rendeletet fogadott el a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók (prosumerek) megadóztatásáról. FRISSÍTÉS: Válaszolt az energiaügyi minisztérium a megújulóenergia-irányelvről szóló rendeletet ért bírálatokra.

A Hivatalos Közlönyben megjelent jogszabály az uniós megújulóenergia-irányelvet ültette át a hazai jogrendbe.

Illusztráció: Pexels

Radu Oprea bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy ez az uniós irányelv nem kötelezi a tagállami kormányokat a prosumerek által termelt energia megadóztatására. Szerinte ezzel az előírással Virgil Popescu fékezi a megújuló energiaforrások fejlesztését. Emlékeztetett arra is, hogy 2027-ben le kell állítani a cernavodai atomerőmű 1-es reaktorát, és nem lesz amivel pótolni a létesítmény által megtermelt árammennyiséget.

„A megújuló energiaforrások jelentik erre a megoldást, ha ösztönözzük a fejlődésüket, de nem az adózás, hanem az eljárások egyszerűsítése révén” – írta a PSD szóvivője.

FRISSÍTÉS: Válaszolt az energiaügyi minisztérium a megújulóenergia-irányelvről szóló rendeletet ért bírálatokra.

Kötelezettségszegési eljárás indulhatott volna Románia ellen, ha a kormány nem fogadja el az uniós megújulóenergia-irányelvet a hazai jogrendbe átültető sürgősségi rendeletet – közölte vasárnap az energiaügyi minisztérium.

A tárca a jogszabályt ért bírálatok kapcsán pontosította: az uniós direktíva a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók (prosumerek) megadóztatását is lehetővé teszi, bizonyos feltételek mellett. Többek között akkor, ha a megújuló energiaforrásokból származó saját termelésű villamos energiát 30 kilowattóránál nagyobb teljesítményű berendezésekkel állítják elő.

A közlemény emlékeztett arra, hogy a sürgősségi rendelet tervezetét elfogadása előtt a kormányfőtitkárság és további hat minisztérium is láttamozta, de ha jónak látja, a parlament utólag módosíthat rajta.

A tárca leszögezte: az uniós helyreállítási alap révén, illetve a költségvetésből és az EU Modernizációs Alapjából származó forrásokból is támogatja a romániai termelő-fogyasztók számának növekedését, és az uniós megújulóenergia-irányelvről szóló sürgősségi rendelet is ezeknek a beruházásoknak az ösztönzését szolgálja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?