Kísérlet: jót tesz a termőföldeknek a számtalan napelem?

Fontos kísérlet zajlik az észak-franciaországi Haute-Saône régióban, az ország egyik legnagyobb napenergiával foglalkozó vállalatának TSE projektje azt próbálja kideríteni, lehet-e úgy napenergiát termelni, hogy azzal nem fosztják meg értékes termőterületeiktől a gazdákat – írja az Euronews.

Xavier Guillot, a projekt vezetője elmondta, amennyiben kiderül, hogy lehetséges úgy napenergiát termelni, hogy az értékes termőterületek is megmaradnak, az a mezőgazdaság, az állattenyésztés és a megújuló energiával foglalkozó cégek számára is hatalmas előrelépést jelentene, derül ki a 24.hu portál cikkéből. Az agrovoltaika, vagyis a földterületek egyszerre napenergiára és mezőgazdasági célra való felhasználása egyre népszerűbb az országban, azonban ezelőtt csak kisebb léptékű teszteket hajtottak végre. A TSE most azonban 2,5 megawatt energia termelésére képes, 5500 panelnyi napelemet helyez el egy farmon Amance községben.

Illusztráció forrása: Pixabay

Ez, a vállalat közlése szerint 1350 ember energiaszükségletét fedezi. A rendszert decemberben köthetik be az elektromos hálózatba. A napelemek képesek követni a nap mozgását, ezáltal maximalizálva a termelést. Emellett függőlegesen is el tudnak mozdulni, hogy átengedjék az esőt. Vízszintesen pedig jelentősen csökkenthetik a jégeső okozta károkat, időjárástól függően pedig néhány Celsius-fokkal melegíthetik, de akár le is hűthetik a talajt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?