Az USR az Európai Bizottsághoz fordul, ha a kormány nem módosítja a „napadót”

Az Európai Bizottsághoz (EB) fordul a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), ha a kormány nem módosítja a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztókra (proszumerekre) kivetetett „napadót” bevezető sürgősségi rendeletet.

Az ellenzéki párt hétfőn Virgil Popescu energiaügyi miniszter vasárnapi közleményére reagált, amelyben a tárcavezető rámutatott: kötelezettségszegési eljárás indulhatott volna Románia ellen, ha a kormány nem fogadja el az európai uniós megújulóenergia-irányelvet a hazai jogrendbe átültető sürgősségi rendeletet. A korábbi bírálatokra reagálva a miniszter leszögezte, az uniós direktíva a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók (proszumerek) megadóztatását is lehetővé teszi, bizonyos feltételek mellett. Többek között akkor, ha a megújuló energiaforrásokból származó saját termelésű villamos energiát 30 kilowattóránál nagyobb teljesítményű berendezésekkel állítják elő.Sokan szereltek fel napelemeket, fizethetnek majd | Illusztráció: Pixabay

Az USR hétfői közleményében rámutatott, hogy a kormány tévesen alkalmazza az uniós irányelvet, és Virgil Popescu energiaügyi miniszter tehető majd felelőssé, ha emiatt újabb kötelezettségszegési eljárás indul Románia ellen. Az USR közpolitikai koordinátora, Cristian Ghinea szerint a sürgősségi rendelet értelmében „napadót” kellene fizetniük azoknak a polgároknak és cégeknek, akik/amelyek 30 kW-nál több áramot állítanak elő, vagy állami támogatást kaptak fotovoltaikus pannók telepítésére, például a Fotovoltaikus Zöld Ház program keretében. Az intézkedés a kis- és középvállalkozásokra, valamint a fotovoltaikus pannókba beruházó farmokra is vonatkozna.

„A proszumerek saját fogyasztásának megadóztatása a PSD és a PNL politikai döntése. Az európai irányelv határozottan ellenzi az önfogyasztásra termelés megadóztatását, sőt rendelkezik a proszumerek adómentességéről. A direktíva felsorol ugyan néhány kivételt, Virgil Popescu azonban szabállyá alakítja ezeket” – idézte az USR közleménye a politikust.

Az ellenzéki párt szerint a PSD és PNL ezzel az intézkedéssel csapást akar mérni a független energiatermelésre, hogy védje a nagy állami vállalatok piacát. „Az energiaügyi minisztériumnak nagy érdekeltségei vannak az energiatermelés és -szabályozás terén. Virgil Popescu a romániai proszumerek elnyomásával védi az energiamonopóliumát” – szögezték le a közleményben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Korábban Radu Oprea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője is bírálta Facebook-oldalán az energiaügyi minisztert a jogszabály előírásai miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?