banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Energiaárak: a szenátus már elfogadta az újabb árplafont, a képviselőházé a döntő szó

Megszavazta a szenátus azt a sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet, amely a 2022. április 1. és 2023. március 3. közötti időszakra továbbra is rögzíti az energiaárak felső határát a gáz és villamos áram esetében mind a háztartási, mind pedig a nem háztartási fogyasztók számára.

„A piacon elszabaduló energiaárakat követően az RMDSZ javaslatára októberben sürgősségi kormányrendeletet fogadott el a kormány, amely a végső fogyasztókat segítette az elmúlt időszakban az energiaárak befagyasztásával és kompenzálásával. Fontos, hogy ezeket az intézkedéseket továbbra is alkalmazzuk, hiszen nem állhat elő olyan helyzet, hogy valaki nem képes kifizetni az áram- vagy gázszámláját” – idézi az RMDSZ közleménye Turos Lóránd szenátusi frakcióvezetőt, Szatmár megyei szenátort.

Turos Loránd | Fotó: Szatmár megyei RMDSZ

A felsőházban megszavazott törvénytervezet értelmében a háztartási fogyasztók számára a villamos energia végső számlázott értéke az energiaszegénységben élő vagy kiszolgáltatott fogyasztók számára nem haladhatja meg a 0,68 lej/kWh árat a maximum 100 kWh fogyasztás, illetve a 0,8 lej/kWh árat a 100–300 kWh közötti fogyasztás esetén. A kiszolgáltatott fogyasztókat egy, a tavaly megszavazott törvénnyel határozta meg a kormány, amely értelmében azok a családok tartoznak ebbe az energiafogyasztó kategóriába, akiknek egyénenként legfeljebb 810 lej nettó jövedelmük van, egyedül élők esetében ez a határ 1450 lej.

A földgáz kiszámlázott értéke minden végső fogyasztó esetében egységesen alkalmazandó és nem haladhatja meg a 0,31 lej/kWh árat. Ugyanakkor az energiaárak kompenzálására a nem háztartási fogyasztók is jogosultak a következőképpen: a villamos energia végső számlázott értéke legfeljebb 1 lej/Kwh, illetve a földgáz végső számlázott értéke nem haladhatja meg a 0,37 lej/kWh azon nem háztartási fogyasztók számára, akiknek fogyasztása 2021-ben legfeljebb 50 000 MWh volt.

Antal Lóránt Hargita megyei szenátor, az energiaügyi bizottság elnöke rámutatott: „javaslatomra továbbá egy olyan intézkedést szavaztunk meg, amely egy egységes számlázási modell létrehozását eszközölné a villamos áram és a gázszámlák esetében. Ezáltal az energiaszolgáltató úgy kell kiállítsa a gáz, illetve villanyáram számlát, hogy mindenki számára egyszerűen értelmezhető legyen, illetve fel kell tüntesse a becsült fogyasztás túllépésére vonatkozó fontos információkat, így a végső fogyasztók megfelelően tájékoztatva lesznek a számlán szereplő adatokról.”

A törvénytervezetről döntő házként a képviselőház szavaz, majd az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba.

(Nyitókép forrása: Pixabay)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?