Iohannis az energiaárakról: jól megalapozott és kiegyensúlyozott megoldásokra van szükség

Jól megalapozott és kiegyensúlyozott megoldásokat kell találni az energiaárak emelkedése jelentette problémára – nyilatkozta csütörtökön Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis Cernavodán | Fotó: presidency.roAz államfő a cernavodai nukleáris központnál tett látogatása alkalmából beszélt erről. Mint mondta, a jelenlegi válsághelyzetben rendkívül fontos szerepe van a kiszolgáltatott energiafogyasztók védelméről szóló, nemrég kihirdetett törvénynek, illetve a megnövekedett lakossági energiaszámlák kompenzálásáról szóló sürgősségi kormányrendeletnek, emellett azonban további gazdaságvédelmi intézkedésekre van szükség.

„A döntéshozók által mérlegelt megoldásoknak jól megalapozottaknak és kiegyensúlyozottaknak kell lenniük, hogy a jelenlegi energiahelyzet ne váljon leküzdhetetlen teherré a különböző társadalmi kategóriák, az iparban működő vállalatok és általában a gazdaság számára" – fogalmazott Iohannis.

Az államfő ugyanakkor felhívta az illetékes hatóságok figyelmét, hogy az energiaárak emelkedését hosszú távon is kezelő, fenntartható megoldásokat kell találniuk. Iohannis kiemelte, a rekordszintű energiaárakról az Európai Tanács október végén esedékes brüsszeli ülésén is tárgyalni fognak, jómaga összehangolt fellépést fog sürgetni az egyeztetésen.

Kapcsolódók

Kimaradt?