banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Kelemen Hunor: még a bizalmatlansági indítvány szavazása előtt el kell dönteni a legfontosabb kérdéseket

A politikai válság és a pártok, illetve a párton belüli civakodás helyett az állampolgárokat sokkal inkább érdekli az, hogy a kormány képes-e az aktuális problémákra gyors válaszokat adni, mondta a Maszol megkeresésére Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke kiemelte, az egyik ilyen probléma az energiaárak elszabadulása, a másik a koronavírus-járvány okozta kihívás, amikre a leggyorsabb válaszokat még a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány keddi szavazása előtt meg kell találni.

A szerdai ülésen abban maradtak, hogy ezen a héten, illetve hétfőn még tartanak egy-egy kormányülést azelőtt, hogy kedden a parlament szavaz a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítványról, hogy adott esetben „ne hagyjunk nehéz örökséget a következő kormányra” – mondta a Maszolnak Kelemen Hunor. Szerinte egyébként a jelenlegi állás azt mutatja, hogy a Florin Cîțu vezette kormányt sikerül megbuktatnia a PSD, az USR–PLUS és az AUR képviselőinek, ha együtt szavaznak, mivelhogy a PNL-nek az RMDSZ-szel és a nemzeti kisebbségek képviselőivel sincsen többsége a parlamentben.

Hétfőig dönteni kell az energiaár-kompenzációról és az árak plafonálásáról

Az energiaárak kompenzálásának módszerét egyszerűsítő javaslattal élt a szerdai kormányülésen az RMDSZ. A javaslat nem teszi ki a polgárt annak, hogy sok kérést, bizonylatot és egyéb papírt beadjon, járkáljon, és várakozzon azért, hogy igényelhesse az energiaár-támogatást, ehelyett a kompenzálás magánál a szolgáltatónál történne. Kelemen Hunor elmagyarázta, a javaslat szerint a számlán megjelenik majd a fogyasztás alapján kiszámolt teljes összeg és mínuszként feltüntetik a kompenzáció meghatározott mértékét, a polgárnak pedig csak a fennmaradt összeget kell kifizetnie, a szolgáltatónak pedig az állam átutalja a támogatás értékét. „Tehát a polgárnak nem lesz plusz dolga, és én fontosnak tartom, hogy ilyen gyors, hatékony és bürokráciamentes megoldást találjunk” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és kormányfő-helyettese | Fotó: Facebook/Románia Kormánya

Kelemen Hunor szerint az energiaár plafonálásáról szóló döntésnek is meg kell születnie a napokban, az RMDSZ sürgeti ezt az intézkedést, és meg kell mondani a szolgáltatóknak, hogy jövő év áprilisáig legfeljebb mennyibe kerülhet a villanyáram vagy a földgáz. „Ez megakadályozhatja a mesterséges áremelést is, mondván, hogy majd a kompenzációval az állam úgyis kifizeti a teljes összeget. Tehát azt gondolom, plafonálni is kell az árakat, és ezt ennek a kormánynak még a bizalmatlansági indítvány előtt el kell fogadnia” – mondta a Maszolnak az RMDSZ elnöke.

Gyógyszereket vásárolnak a koronavírussal fertőzött betegek gyógyításához

A koronavírus-járvány okozta megbetegedések kezelése érdekében folyamatosan bővítik az intenzív osztályokon igénybe vehető ágyak számát, ugyanis további esetszám-növekedésre kell számítani éppen az alacsony átoltottság miatt – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Éppen ezért elindították a harmadik oltási hullámot és arra biztatják azokat, akik eddig szkeptikusak voltak, hogy legalább azt látván, mi történik a környezetükben, oltassák be magukat. „Arra biztatunk mindenkit, hogy válassza a védőoltást, mert az mindig kisebb kockázattal jár, mint bekerülni az intenzív osztályra és súlyos betegségen átesni” – mondta az RMDSZ elnöke.

„A kormányülésen elfogadtuk azt a kiegészítést, hogy a tartalékalapból 460 millió lej értékben Románia három-négyfajta gyógyszert megvásároljon és a beteg számára minden kórházban legyen elegendő gyógyszer. Ez a készlet a mi számításaink szerint jövő év februárjáig kitartana, és az új költségvetés elfogadása után, ha szükség lesz rá, újabb gyógyszermennyiség rendelhető” – mondta el a Maszolnak Kelemen Hunor. Kiemelte, „igyekszünk ezeket az intézkedéseket gyorsan tető alá hozni azért, mert ma ezek a legsürgősebb feladatai a kormánynak, megvédeni az emberek életét, biztosítani a gyógyszert és a megfelelő kezelést”.

Kapcsolódók

Kimaradt?