Átlépte a hat ezreléket Kolozsvár, már szombattól jöhetnek a korlátozások

Kolozsváron szerdára elérte a 6,03 ezreléket a koronavírussal fertőzöttek aránya az utóbbi 14 napra számítva, így a megyeközpont készülhet a hétvégi éjszakai kijárási tilalom bevezetésére.

Tasnádi István Szilárd Kolozs megyei prefektus kijelentette, hogy 48 órás megfigyelési időszak következik, majd ha az incidencia nem csökken, a megyei vészhelyzeti bizottság pénteken elrendeli a hétvégekre vonatkozó éjszakai kijárási tilalmat.

Az intézkedés bevezetése többek között azt jelenti, hogy pénteken, szombaton és vasárnap a boltok 18 órakor zárnak, 20 óra után pedig csak nyomós indokkal lehet az utcákon tartózkodni. A kijárás korlátozása a beoltottakra nem vonatkozik.

Leáll a kulturális élet és a vendéglátóipar

Tasnádi István Szilárd a Transilvania Reporter helyi lapnak hangsúlyozta, hogy ezúttal nem a tevékenységek korlátozását, hanem a teljes leállítást rendelik el. „Azok a tevékenységek, melyek 3 és 6 ezrelék között digitális zöldigazolvánnyal megengedettek voltak, most teljesen leállnak: a kocsmák, klubok, diszkók, a sportversenyek, koncertek, mozik, magánesemények” – részletezte a kormánymegbízott.

Mint hozzátette, a kereskedelmi egységek, például az üzletek továbbra is működhetnek, de hétvégenként este 6 órakor be kell zárniuk. Amennyiben az incidencia a 7,5 ezreléket is meghaladja a városban, akkor hétköznap is csak rövidített nyitvatartással működhetnek.

A prefektus emlékeztetett, hogy a felsorolt korlátozások már valószínűleg szombattól életbe lépnek.

Kolozs megyében kilenc községben haladta még meg a 6 ezreléket a fertőzöttségi ráta. A legmagasabb (12,20 ezrelék) incidenciát Katona községben regisztrálták.

(Címlapfotó: Kiss Gábor)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?