Bezárt Kolozsvár legnagyobb uszodája. Vagy mégsem?

Sorscsapásként élték meg kedd délután kolozsvári családok százai azt a hírt, amelyet a város legnagyobb, magyar gyerekek úsztatásával foglalkozó klubja, az Ebihalak tett közzé:

Török Zoltán, a klub egyik alapítója és oktatója azt közölte a szülőkkel, hogy a kedd délután 15 órakor kezdődő foglalkozásra érkezettek már nem mehetettek be a létesítménybe és az uszoda „határozatlan időre ismét bezárt”.

A döntés egyértelműen összefügg azzal, hogy kedden 3,23 ezrelékre emelkedett a fertőzési ráta Kolozsváron, hamarosan kötelezővé válhat a zöldigazolvány a nyilvános helyeken.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Annak próbáltunk utánajárni, hogy elsiette-e a Iuliu Hațieganu sportparkban található úszóközpont az edzések felfüggesztését, ezért megkerestük Tasnádi István Szilárd Kolozs megyei prefektust, aki elküldte a Maszolnak a kormányhatározat ide vágó cikkelyeit.

Eszerint azokon a településeken, ahol a 14 napra vetitett incidencia 3-6 ezrelék között mozog, az uszodák 50 százalékos kihasználtság mellett működhetnek, és csakis a Covid-igazolvánnyal rendelkezők vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Mint ismert, érvényes zöldigazolványt a beoltottak, valamint a 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel és 48 óránál nem régiebbi antigén teszttel rendelkezők tudnak felmutatni. Mindezek az intézkedések nem érvényesek a 6 évnél fiatalabbak esetében, ők bárminemű korlátozás nélkül járhatnak úszni – mindaddig, amíg a létesítmények nyitva tartanak. 

Mi történik a 6-12 év közöttiekkel?

Minden valószínűség szerint a kolozsvári Babeș-parkban található úszokomplexum, a gyerekekkel foglalkozó úszoklubokkal egyetértésben azért döntött a tanfolyamok felfüggesztése mellett, mert a rendelkezés nem fedi le a 6-12 év közöttiek korosztályát. Ugyanis ez az a korosztály, amelybe az úszótanfolyamra járók zöme tartozik és az esetükben még nem áll rendelkezésre az oltás lehetősége. A mostani szabályzat szerint ők csak heti kétszeri teszteléssel vehetnék igénybe az uszodát, ami nem életszerű elvárás sem részükről, sem pedig a tesztelés költségét megfizető szülők részéről.

Bezárt vagy mégsem az uszoda?

Megkerestük Boros Bálint Juliannát, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem testnevelés karának dékánhelyettesét, aki maga is „másodkézből” értesült az uszoda bezárásáról. Mint mondta, a létesítmény fenntartója a BBTE központi adminisztrációja, a testnevelési kar csak használja az úszókomplexumot.

Következő beszélgetőtársunk Dan Macarie, az úszókomplexum adminisztrátora volt, aki először is leszögezte, hogy az uszoda nincs bezárva. A vonal végéről érkező hitetlenkedésünket hallva, odament irodája ablakához és megszámolta azt az öt személyt, akik a hosszokat úszták a medencében. „Egyelőre bármilyen megszorítás nélkül lehet jönni úszni, Covid-igazolvány sem kell” – tette hozzá Dan Macarie. 

Amikor az Ebihalak-tanfolyamra tereltük a beszélgetést, akkor elmondta, hogy egy nappal korábban, kedden, abban egyeztek meg a létesítményt használó úszoklubok képviselőivel, hogy egyelőre nem indítják el a tanfolyamokat, mert nem szeretnék, ha járványhelyzet további romlásával alig egy-két alkalom után kellette felfüggeszteni a foglalkozásokat. „Tavaly is úgy jártunk, hogy elindítottuk a foglalkozásokat, a szülők kifizették két hónapra előre a résztvételi díjakat, majd bezárt az uszoda. A szülők ott maradtak a befizetett összegekkel és ez senkinek sem volt jó” – pontosított Macarie.

Elmondta még, hogy péntektől csak Covid-igazolvánnyal lehet használni az uszodát, vagyis a kormányhatározatban lefektetett szabályozások szerint, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy addig sikerül azt is kideríteni, hogy a 6-12 éves korosztállyal mi a teendő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?