banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Hivatalos: vörös forgatókönyv lép érvénybe Kolozsváron

Kolozsvár vörös besorolásba került járványügyi szempontból, miután meghaladta a lakosság három ezrelékét az utóbbi két hétben azonosított koronavírus-fertőzések száma. A megyei vészhelyzeti bizottság szigorította a járványügyi szabályokat.

Kolozsváron már kedden meghaladta a három ezreléket a fertőzési ráta, de a hatóságok két nap türelmi időt hagytak, mielőtt elrendelték az új intézkedéseket, de sajnos a járványhelyzet nem javult: csütörtökre már 3,73 ezrelékre nőt a fertőzöttségi arány.

A legfontosabb változás, hogy péntektől Covid-igazolványra lesz szükség a nyilvános helyek látogatásához – például ha vendéglátó-ipari egységekbe, nyilvános- vagy magánrendezvényekre, koncertekre, előadásokra, mozikba, sportlétesítményekbe megyünk. Emellett a létszámot is korlátozzák ezekben az esetekben.

Péntektől a sportrendezvényekre csak a lelátók kapacitásának 30 százalékáig engedhetnek be kizárólag beoltott nézőket úgy, hogy négyzetméterenként legtöbb egy személy tartózkodhat. A mozik, előadó- és koncerttermek a kapacitásuk 50 százalékáig engedhetnek be nézőket, akiknek maszkot kell hordaniuk.

Szabadtéri előadásokon, koncerteken, fesztiválokon és más kulturális eseményeken legtöbb ezer, maszkot viselő személy vehet részt. A csoportos szabadtéri sport- és rekreációs tevékenységekben legtöbb tíz olyan személy vehet részt, akik nem egy háztartásban élnek.

Magánrendezvényeket (esküvőket, keresztelőket, díszvacsorákat) zárt térben legtöbb 200 fő részvételével lehet megtartani úgy, hogy egyenként legalább 2 négyzetméter terület jusson valamennyi személynek. A hotelek és panziók vendéglői és kávézói csak a szállóvendégeket fogadhatják, a többi vendéglő és kávézó pedig a kapacitásának 50 százalékával tarthat nyitva 05,00 és 02,00 óra között. 

A határozat szerint ugyanezek az intézkedések érvényesek péntektől Szászfenesen, Ajtonban, Alparétben, Magyarkályánban, Alsójárában és Zsuk községben. A szigorításokat egyelőre az elkövetkező 14 napra rendelték el. 

(Címlapfotó forrása: Kiss Gábor)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?