Kisvállalkozások szövetsége: megszüntethető az informatikusok adómentessége

A CNIPMMR szerint nincs létjogosultsága annak, hogy adómentességet élvezzenek azok, aki 11 ezer lejt keresnek.

A Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsa (CNIPMMR) nem ért egyet az építőiparban, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban dolgozók adómentességének a tervezett megszüntetésével, azonban az informatikusok esetében nem látja indokoltnak a privilégium fenntartását.Fotó: Agerpres

„Az építőiparban 5 ezer lej körül van a bruttó átlagfizetés, tehát nem valami nagy, amiből még el lehetne venni az adót. A legnagyobb, 11 ezer lejt meghaladó bérek az informatikai szektorban vannak, s abban mindannyian egyetértünk, hogy ez a kedvezmény, mely már 10 éve érvényben van, maximálisan kifejtette a hatását. Attól a pillanattól, hogy az informatikusi bérek a legnagyobbak a gazdaságban, világos, hogy nincs szükség erre a kedvezményre. Egy kedvezményt meghatározott időre hozol létre, hogy támogass egy ágazatot, mely gyengén teljesít” – jelentette ki Florin Jianu, a CNIPMMR elnöke egy sajtótájékoztatón.

Jianu egy, a vállalkozók körében végzett közvélemény-kutatás eredményeit ismertette. Eszerint a kis- és középvállalkozók 80 százaléka nem ért egyet a kormány tervezett adóügyi intézkedéseivel.

Florin Jianu hangsúlyozta, hogy bármilyen adóügyi változást csakis január 1-től lehet életbe léptetni, nem pedig szeptember 1-től, ahogy azt a kormány tervezi.

Szinte biztosra vehető, hogy szeptember 1-től a kormány megszünteti az építő-, az élelmiszeripari és a mezőgazdasági dolgozók adómentességét, azonban valószínű, hogy az informatikusok privilégiumához nem nyúl, legalábbis erre utalnak az illetékesek nyilatkozatai. A legjobban kereső hazai munkavállalóknak számító informatikusok nem fizetik a bruttó bér 10 százalékával megegyező személyi jövedelemadót.

Kapcsolódók

Kimaradt?