Figyeljünk az adóbevalláskor: jobban megvámolja az állam a bankbetétek kamatait

Korábban legkevesebb 12 minimálbérrel egyenértékű kamatjövedelem esetén kellett csak fizetni a CASS-t, de a kormány 6 minimálbérre csökkentette a küszöbértéket.

Az idei egységes adóbevallásba a kamatokból származó jövedelmet is fel kell tüntetniük azoknak, akik nagyobb összegű bankbetéttel rendelkeznek. A kamatokat továbbra is 10 százalékos személyi jövedelemadó terheli, ezt azonban már a kamat kifizetésekor visszatartja és átirányítja az államkasszába a megtakarítást kezelő pénzintézet.Fotó: AgerpresA tavalyi évvel kezdődően a kormány megváltoztatta a kamatok után fizetendő egészségbiztosítási hozzájárulásra (CASS) vonatkozó szabályozást, bővítve azok körét, akiket ez érint. 2022 végéig az egészségbiztosítási hozzájárulást csak azoknak kellett fizetniük, akiknek 12 bruttó minimálbért meghaladó éves jövedelmük volt bankbetétek után járó kamatokból.

A 16/2022-es kormányrendelettel ezt a küszöbértéket megfelezték, vagyis immár a 6 minimálbért meghaladó értékű kamatok után is egészségbiztosítási hozzájárulást kell fizetni. Romániában több minimálbér van, ráadásul 2023 folyamán változott az értéke, a tavalyi küszöbérték kiszámolásához azonban 3000 lej az alap. A küszöbérték a nettó kamatot jelenti, vagyis a 10 százalékos jövedelemadó levonása után megmaradt összeget. Vagyis akinek minimum 18 ezer lej, de maximum 36 ezer lej jövedelme volt tavaly banki kamatokból, annak idén 1800 lejt kell befizetnie az államkasszába az egységes adóbevallás benyújtását követően. Az egészségbiztosítási hozzájárulást akkor is be kell fizetni, ha a bankbetét(ek) tulajdonosa nem vette ki a bankból a 2023-ra járó kamatot.

Azok, akiknek 12 és 24 bruttó minimálbér közti összeget (36 ezer – 72 ezer lej) jövedelmeztek tavaly a bankbetéteik, 3600 lejt kell befizetniük CASS formájában. 24 bruttó minimálbért, vagyis 72 ezer lejt meghaladó kamatjövedelem esetén a fizetendő összeg 7200 lej.

Jellemző a mindenkori román kormányok adópolitikájára, hogy a 16/2022-es rendelet a kisebb összegű megtakarítással rendelkezők adóterheit növelte, a korábbi 10 százalékról 20 százalékra növelve az állami elvonás mértékét.          

Az alkalmazottaknak is fizetniük kell

Viszonylag elterjedt téveszme, hogy azok, akik munkaszerződés alapján dolgoznak, s hivatalból vonják a bérükből az egészségbiztosítási hozzájárulást, azoknak ezt más jövedelmek után nem kell fizetniük. Ez nem felel meg a valóságnak.

Azt, hogy pontosan mekkora összegű bankbetét esetén esik valaki ezen adómódosítás hatálya alá, nem lehet megmondani, mivel a mérvadó a kamat, nem pedig a lekötött pénzösszeg. Tavaly 7-8 százalékos kamatokat is fizettek egyes bankok. Ez azt jelenti, hogy 250 ezer lej értékű bankbetét esetében, függetlenül attól, hogy az milyen valutában van, már valószínűleg fizetni kell az egészségbiztosítási hozzájárulást. Minél kisebb a bank által fizetett kamat, annál nagyobb az értékhatár, melynél már CASS is terheli a bankbetétből származó jövedelmet.

A hatályos szabályozás értelmében az állampapírok után járó kamatok után sem személyi jövedelemadót, sem pedig egészségbiztosítási hozzájárulást nem kell fizetni.  

Az egységes adóbevallást május 25-ig kell benyújtani az adóhatóság (ANAF) területileg illetékes kirendeltségéhez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?