Továbbra is rosszul jár, aki bankban tartja a pénzét

A tavaly kibocsátott állampapírok sem jobbak, a kamataik jóval elmaradnak az infláció éves értéke mögött.

Továbbra sem érdemes bankbetétben gondolkodnia annak, akinek megtakarított pénze van. Decemberben 16,4 százalék volt az pénzromlás éves értéke, azonban a bankbetétek kamatai meg sem közelítik ezt a szintet. A Ziarul Financiar felleltározta 19 romániai pénzintézet ajánlatait, s egyetlen lejalapú betétet sem talált, melynek az éves kamata elérte volna, nemhogy az infláció értékét, de legalább a 10 százalékot.Fotó: Agerpres

A legjobb hozama a 12 hónapra lekötött pénznek a TBI és az Intesa Sanpaolo bankoknál van, 9 százalék. Nyolc százalékot meghaladó kamatot még három pénzintézet kínál: az OTP Bank (8,50 százalék), a Patria Bank (8,50 százalék) és az Alpha Bank (8,15 százalék).

A legtöbb pénzintézetnél a kamat értéke a 7-8 százalékos sávban helyezkedik el. A ProCredit Bankba és a BCR-be csak azok vigyék a megtakarításaikat, akiket egyáltalán nem érdekel a pénz, ott ugyanis csak 4,04, illetve 1,35 százalékos kamatra számíthatnak.

A hathónapos lekötések esetén a maximális kamat 8,50 százalék, ugyancsak a TBI Banknál, míg a mélypontot szintén a ProCredit Bank és a BCR jelentik 1,10, illetve 3,92 százalékkal. Három hónapos futamidő esetén már csak 7,50 százalék a legmagasabb éves kamat, a minimum pedig 0,75 százalék, hogy melyik pénzintézetnél, azt könnyű kitalálni.

Mindez azt jelenti, hogy jelenleg a kamatok átlagban legalább 40 százalékkal le vannak maradva az infláció értéke mögött. Fontos részlet, hogy a bankbetétek kamatai adókötelesek, az azokból származó jövedelem 10 százaléka az államkasszába vándorol.

Nem jártak sokkal jobban azok sem, akik az elmúlt időszakban államkötvénybe fektették a pénzüket. A decemberben piacra dobott Tezaur állampapírok után egyéves futamidőre 7,35 százalékot fizet a kormány. Ez nem éri el a legmagasabb banki kamatok értékét még úgy sem, hogy adómentességet élvez. Kétéves futamidő esetén 7,60, hároméves esetében pedig 8 százalék az éves hozam. Ez utóbbi már valószínű, hogy termel majd némi nettó nyereséget a befektetőknek, a gazdasági elemzők ugyanis csökkenő inflációra számítanak az előttünk álló időszakban.

Kapcsolódók

Kimaradt?