Védekezés az infláció ellen – jelenleg az állampapír a legjobb befektetés

A Pénzügyminisztérium rálicitál a bankokra, szüksége van az állampolgárok megtakarításaira.

Nagyon rosszul járnak azok, akik mostanában a párnájuk alatt tartják a megtakarításaikat. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint áprilisban 13,8 százalékos volt az infláció, májusban pedig tovább nőtt, 14,5 százalékra. A gazdasági elemzők az elkövetkező hónapokban is kétszámjegyű inflációra számítanak, ami nagyban erododálja a megtakarítások értékét.Illusztráció: mfinante.gov.ro

Jelen helyzetben, azok számára, akik ódzkodnak a befektetési alapok és a tőzsde számukra érthetetlen, és ezért gyanúsnak tűnő világától, az állampapírok jelentik a legjobb megoldást. A Pénzügyminisztérium június elején 7,2 százalékos kamattal dobott piacra a lakosságnak szóló, egyéves futamidejű Fidelis kötvényeket. Ennek a hozama bőven elmarad a pénzromlás mértékétől, de még mindig nagyobb a banki kamatoknál.

A kétéves futamidejű Fidelis kötvények kamata még jobb, 7,8 százalék volt. A jegyzési időszak most lezárult, azonban a kormánynak továbbra is szüksége lesz a lakosság pénzére, ezért az elkövetkező hónapokban további kibocsátásokra kerül majd sor, minden valószínűség szerint legalább ekkora kamatokkal.

A finnzoom.ro pénzügyi portál adatai szerint az egy éves lekötésű lejalapú bankbetétel legmagasabb kamata 7,8 százalék, azonban ez adóköteles, míg az állampapír nem az. A valós éves hozam 7,02 százalék, de csak egyetlen bank esetében. A többi pénzintézetnél az egy évre lekötött pénz nettó 6 százaléknál kevesebbet kamatozik, a legtöbb esetben pedig még 5 százalékot sem. A kamatok kétéves lekötés esetén is elmaradnak az állampapírok hozamától.

Bár az ingatlanvásárlást általában időtálló és hosszútávon jövedelmező befektetésnek tartják, jelen helyzetben a pénzügyi szakemberek nem ajánlják. „Az ingatlanvásárlásra rámehet az ember minden megtakarítása. A jelenlegi helyzet nem megfelelő a megtakarítások teljes elköltésére, s főleg nem arra, hogy még egy bankhitelt is felvegyen” – mondja Adrian Asoltanie, pénzügyi kultúrát tanító szakember.

Kapcsolódók

Kimaradt?