Az elmúlt évtizedben 100 milliárd lejt költöttünk az államadósság kamataira

Idén négy hónap alatt 9,5 milliárdot fizettünk ki kamatokra, annyit, mint az elmúlt időszakban egy egész év alatt.

Az elmúlt 10 évben Románia 100 milliárd lejnél többet költött az államadósság kamataira, derül ki a Pénzügyminisztérium adataiból. Ez nem annyira önmagában riasztó érték, hanem összehasonlítva az ugyanazon időszakban beruházásokra fordított összeggel, ami 230 milliárd lej. Vagyis az elmúlt évtizedben minden 2, beruházásra elköltött lejre jut 1, ami kamatfizetésre ment el.Egyre többe kerül hitelből finanszírozni az állam működését | Fotó: AdobeStock

Az igazán nagy problémát az jelenti, hogy a kamatok miatt költségek vészes gyorsasággal nőnek. 2022 első négy hónapjában 9,5 milliárd lejt vittek el a költségvetésből az államadósság kamatai, hozzávetőleg annyit, mint nem is olyan rég, még egy teljes év alatt.

„Egyértelműen nagyon rossz ötlet, hogy halogatjuk a túlzott költségvetési deficit problémájának a megoldását, az utóbbi időszak történései ugyanis azt mutatják, hogy idén nagyobb lesz a hiány, mint 2021-ben volt, pedig kisebbnek kellene lennie” – nyilatkozta a Capital gazdasági hetilapnak Cristian Păun, a Bukaresti Közgazdasági Akadémia oktatója, pénzügyi elemző.

Az év első négy hónapjának költségvetési adatai azt mutatják, hogy miközben az államadósság kamataira egyre többet költünk, a beruházásokra fordított összeg csökkent. 2022 január 1. és április 30. között a kormány 13 százalékkal kevesebb pénzt fordított beruházásokra, mint az elmúlt év azonos időszakában, úgy, hogy közben az infláció kétszámjegyűre nőtt. Abszolút értékben az idei év első négy hónapjában 1 milliárd lejjel kevesebb fordítottunk beruházásokra, beleértve az uniós forrásokat, köztük az országos helyreállítási tervet is, mint 2021-ben.

„Az államnak nincsenek meg a forrásai a beruházásokra, gyakran és menet közben változtatja a prioritásokat, sok olyan forrást osztogat, mellyel a valóságban nem rendelkezik, s a beruházásokat lehet a legkönnyebben feláldozni, sokkal könnyebben, mint például a nyugdíjakat” – mondja Cristian Păun.

Kapcsolódók

Kimaradt?