banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A pénzügyminiszter leváltását kéri az USR

Adrian Câciu pénzügyminiszter leváltását kéri a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR). Az ellenzéki párt szerint a tárcavezető tehető felelőssé a Románia által fizetett „óriási kamatokért”.

Adrian Câciu pénzügyminiszter | Fotó: AgerpresAz USR keddi közleményében rámutatott, az uniós tagállamok közül Romániában a legmagasabbak a hitelfelvételi költségek, itt a legnagyobb az államháztartási hiány és a folyó fizetési mérleg hiánya. Úgy vélik, mindez elsősorban annak tudható be, hogy Adrian Câciu nem tudta féken tartani a kiadásokat, nem hozott megfelelő gazdaságtámogató intézkedéseket, és nincs hitele a külföldi partnerek előtt, ezért a pénzügyminiszter leváltását kérik.

A közleményben kitérnek arra is, hogy Románia jelenleg 6,83 százalékos kamattal jut hozzá hosszú lejáratú (10 évre szóló) hitelhez a nemzetközi pénzpiacról, drágábban, mint a gazdaság- és társadalompolitikája miatt gyakran bírált Magyarország vagy Lengyelország. Mi több, a súlyos gazdasági válságon átesett Görögország mindössze 2,92 százalékos, míg Bulgária 1,9 százalékos kamatot fizet a hosszú lejáratú kölcsönökért.

„Románia több EU-n kívüli országhoz képest is rendkívül sokat fizet” – tette hozzá az USR.

Kapcsolódók

Kimaradt?