Tánczos Barna: az egyszerű indítvány az USR elkeseredett és esélytelen próbálkozása

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elkeseredett és esélytelen ellenzéki próbálkozása egy olyan párt részéről, amely az elmúlt hetekben a közvélemény-kutatások szerint mélyrepülésben volt és úgy próbál politikai tőkét kovácsolni, hogy ilyen témákat tűz napirendre, mondta el a Maszol megkeresésére Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter az ellenzéki párt által ellene kezdeményezett egyszerű indítványról.

„Ahhoz, hogy hosszú távon egy ilyen területen, mint az erdőgazdálkodás, mentalitásváltást tudjunk felmutatni, elsősorban stabil és konzekvens közpolitikákra van szükség. Azzal, ha minden hónapban irányt váltunk, ha minden hónapban propagandisztikus céllal újabb és újabb célokat tűzünk ki, még nem oldunk meg semmit” – magyarázta a tárcavezető. Hozzátette: „A kormányprogramban az RMDSZ számos olyan intézkedést javasolt, amelynek a gyakorlatba ültetésével meg lehet változtatni az ország rossz imázsát ezen a területen, el lehet érni azt, hogy teljes mértékben visszaszorítsuk az illegális fakitermelést, de ehhez kemény harcra és kitartásra, következetességre van szükség, nem pedig propagandisztikus, politikai indíttatású egyszerű indítványokra.”

A szerző felvétele

Tánczos Barna a Maszolnak megerősítette: az egyszerű indítvány a parlamentben egy politikai eszköz, amellyel elmarasztalhatnak minisztereket, de Romániában még soha nem váltottak még le egyszerű indítvány révén minisztert. A tárcavezető leváltását kizárólag a miniszterelnök kérheti és az államelnök hagyja jóvá, az ellenzéknek pedig semmiféle ereje vagy hatalma nincs ennek vonatkozásában, foglalta össze.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói egyszerű indítványt készülnek benyújtani Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter ellen, aki – szerintük – „nem törődik a környezet védelmével”. Az alakulat ügyvivő elnöke, Cătălin Drulă hétfőn azt mondta, hogy az USR országos bizottsága egy, a sajtóban megjelent oknyomozó anyag nyomán hozta meg ezt a döntést.
A Recorder.ro oknyomozó portál ugyanis azt állítja, hogy a PSD–PNL–RMDSZ-kormány összejátszik a famaffiával, „Tánczos Barna pedig a legnyilvánvalóbb maffiastílusban elkaszálta a Temesvári Környezetvédelmi Őrség egyik főfelügyelőjét, aki zavarta a PSD és a PNL érdekeit. Elbocsátotta tisztségéből” – fejtette ki sajtótájékoztatóján Drulă, hozzátéve, hogy a parlamentben követelnek magyarázatot a környezetvédelmi minisztertől.
Az USR vezetője szerint a maffia, a pártok és az erőszakszervezetek összefogtak, „hogy pénzhez jussanak egy kleptokrata, illiberális rendszerben”.

A Recorder oknyomozó portál ominózus cikke, illetve az általuk megszólaltatott erdész „elkeseredett küzdelme az éppen zajló ellenőrzés ellen”, véli Tánczos Barna. „Amikor a kölcsönös feljelentések alapján kiderült, hogy nemcsak a Krassó-Szörény megyei erdészeti igazgatónak vannak óriási problémái, hanem a temesvári erőőrség vezetőjének is nagyon sok kétes ügye van, akkor született meg a Recorder anyaga, amely az erdőőrség vezetőjét próbálja védeni” – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter. Elmondta még, éppen ma (pénteken - szerk. megj.) fejezik be azt az ellenőrzést, amelyet elindítottak jóval a Recorder cikkének megjelenése előtt.

„Amikor az érintett erdészeti vezetőket visszahívtuk pozícióikból, akkor ezt a döntést azért hoztuk meg, hogy az ellenőrzés alatt ne tudják befolyásolni annak a kimenetelét. Az indítvány vitáján be fogom mutatni azokat a nagyon-nagyon kétes és vitatható ügyeket, amelyekbe ez a személy és a családja belekeveredett. Ezeket minden további nélkül eljuttatjuk azokhoz a kivizsgáló szervekhez, amelyek majd ítéletet tudnak mondani és el tudják dönteni, hogy ártatlan vagy sem ez a személy.”

Megrökönyödését fejezte ki az USR kezdeményezésének hallattán Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. A politikus szerint az ellenzéki párt „környezetvédelmi aktivistaként” próbál tetszelegni, de valójában nem tud megoldást kínálni a problémára ott sem, ahol illetékes. Példaként említette a főváros 1. kerületét, amelynek élén USR-polgármester áll, de az utcákat ellepik a szeméthegyek, vagy Temesvárt, ahol a párt színeiben megválasztott elöljáró képtelen volt megoldást találni a távfűtés megoldására télvíz idején.
„Az USR felvet bizonyos problémákat, de megoldást nem kínál semmire” – jelentette ki Csoma Botond, aki szerint korábban az igazságügy volt az USR vesszőparipája, most pedig „témaválságban szenvedve” a környezetvédelemre váltott.

A miniszter elmondása szerint a Recorder a közvéleményt próbálta befolyásolni cikkével egy olyan helyzetben, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a temesvári erdőőrség leváltott vezetője ellen bűnvádi eljárás indulhat. „Ismerve az ügy hátterét, kétségtelenül egy tendenciózus anyagról van szó, amely az inkriminált két személy közül az egyiket próbálja teljes mértékben tisztára mosni. Nem korrekt egy ilyen anyagnak a bemutatása az ellenőrzés folyamán. Azon információk alapján, amelyek most a rendelkezésemre állnak, azt tudom mondani, hogy messze nem ártatlan a temesvári erdőőrség vezetője, sem pedig az őt körülvevő társaság, a családtagok” – jelentette ki a Maszolnak Tánczos Barna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?