Évente egy autópályát lehetne építeni abból a pénzből, amit Románia az államadósság kamataira kifizet

Tavaly 4 milliárd euró ment el kamatokra, az összeg az elkövetkező években nőni fog.

Az ország államadóssága meghaladta a bruttó hazai termék (GDP) 50 százalékát, a kamatokra kifizetett pénzösszeg pedig elképesztő iramban nő.

„Tavaly a kormány a GDP 1,5 százalékát fizette ki kamat formájában a korábban felvett hitelekre, s ez az összeg valószínűleg nőni fog. Ha belegondolunk, ebből a kamatokra kifizetett 4 milliárd euróból meg lehetne építeni egy olyan autópályát, amilyen a moldvai lesz. Minden évben elbukunk egy ilyen beruházást, mivel viselnünk kell a múltbeli adósságok terheit” – nyilatkozta az economedia.ro szakportálnak Bogdan Glăvan közgazdász professzor.

Nagy ára van annak, hogy hitelből élünk | Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

Romániának aggasztóan magas a költségvetési hiánya, ami miatt rá van szorulva a nemzetközi pénzpiac befektetőire. „Mivel nagy szüksége van a finanszírozásra, automatikusan nőnek a kamatok, a hitelminősítési osztályzatunk pedig gyengébb, mint a térség más országai esetében. Ez a rizikóköltség növekedését eredményezi” – magyarázza Adrian Codîrlașu, a gazdasági elemzőket tömörítő CFA Románia alelnöke.

Az EU-tagállamok közül Románia jut legdrágábban külföldi hitelekhez, az Európai Központi Bank adatai szerint pedig a kamatok évtizedes csúcson vannak. Románia számára a tízéves futamidejű kölcsönök kamatának referenciaértéke áprilisban 6,61 százalékra nőtt a márciusi 6,20 százalékról. Ennél magasabb kamatot, 6,65 százalékot, utoljára 2012 decemberében számoltak fel a hitelezők a kormánynak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Pénzügyminisztérium néhány napja 1,75 milliárd dolláros kölcsönt vett fel, amiből 1 milliárdot 5,5, 750 milliót pedig 12 évre. Korábban a kormány már felvett egy 2,4 milliárd dolláros, valamint egy 2,5 milliárd eurós hitelt. Vagyis még csak májust írunk, de már kb. 7 milliárd dollár értékben vettünk fel kölcsönöket a költségvetési kiadások fedezésére. Ezen felül a kormány hazai bankoktól és kisbefektetőktől is vett fel pénzt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?