Augusztusban 3,35 százalékra nőtt a költségvetési hiány

Nyolc hónap alatt 40 milliárd lejt tettünk hozzá az államadóssághoz.

Augusztus folyamán 5,38 milliárd lejjel haladták meg a központi költségvetés kiadásai a bevételeket, amit a kormány hitelből pótolt. Ennek következtében a költségvetési hiány a bruttó hazai termék (GDP) 3,35 százalékára nőtt. Július végén még csak 2,89 százalékos volt a GDP-arányos deficit.

Nyolc hónap elteltével a 3,35 százalék nem hangzik rosszul, azonban a helyzet csalóka, mivel a hiány, illetve a kormány által felvett kölcsönök nem egyenletesen oszlanak el a 12 hónapra, jellemzően megugranak az év vége felé.

Az idei hiány egyelőre 1,89 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. Ennek részben az az oka, hogy sok cég idén fizette be az államkasszába a tavalyról, a koronavírus-járvány miatt elmaradt adókat.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az év első 8 hónapjában a központi költségvetés bevételei 19,6 százalékkal voltak nagyobbak, mint 2020-ban, 240,81 milliárd lejt tettek ki. A kiadások 9,4 százalékkal nőttek, 280,16 milliárd lejre. Ez azt jelenti, hogy az államadósság közel 40 milliárd lejjel hízott, az év végéig pedig ezen összeg meg fog duplázódni.

Kapcsolódók

Kimaradt?