Brutális összeggel nőtt novemberben az államadósság

Egyetlen hónap alatt 7 százalékról 8,43 százalékra ugrott a költségvetési hiány.  

15,17 milliárd lej értékben vett fel hiteleket a kormány novemberben. 2,5 milliárd eurót (12,17 milliárd lej) a nemzetközi pénzpiacon kölcsönzött. Ebből 1,5 milliárdnak a futamideje 20 év, 1 milliárdot pedig 9 év múlva kell törleszteni.

Kincstárjegyeket 400 millió lej értékben dobott piacra a pénzügyminisztérium. Ezeket 2021 májusában fogja az állam visszavásárolni, éves kamatuk 2,32 százalék. 924 millió lejt 7 éves futamidőre vett fel a kormány. Ezt 2028 januárjában kell törleszteni, éves kamata 3,04 százalék. Lej-, valamint euró alapú Fidelis állampapírokat 2,7 milliárd lej értékben jegyzett a lakosság.

Florin Cîțu pénzügyminiszter a közelmúltban számolt be arról, hogy október végén a költségvetési hiány 74,04 milliárd lej volt, ami az idei évre becsült bruttó hazai termék (GDP) 7 százalékának felelt meg. A novemberi összeggel az idén felvett hitelek immár 89,21 milliárd lejt tesznek ki. Ez a 8,43 százalékának felel meg.

A költségvetés novemberi adatai még nem ismertek, azonban az októberiek egyáltalán nem biztatóak. Az államkassza bevételei 10,8 százalékkal voltak nagyobbak, mint 2019 októberében, azonban a kiadások sokkal nagyobb mértékben, 24 százalékkal nőttek. A nagyobb bevételek a személyi jövedelemadó, a társadalombiztosítási hozzájárulás és a lehívott uniós pénzek növekedésének voltak köszönhetőek.

Az áfabevételek 6 milliárdról 6,9 milliárd lejre nőttek, azonban ez nagyrészt a visszamenőleges befizetéseknek tulajdonítható. Az első 10 hónapot tekintve áfából 11 százalékkal kevesebb folyt be az államkasszába, mint tavaly, ami azt mutatja, hogy a fogyasztás, az elmúlt évek gazdasági növekedésének a motorja, számottevően visszaesett.

Nagyot nőtt a deficit is

A legnagyobb arányban a költségvetési hiány hízott, 258 százalékkal. Októberben az állam kiadásai 6,8 milliárd lejjel haladták meg a bevételeket. Egy évvel korábban a havi deficit csak 1,9 milliárd lej volt.

A kormány arra számít, hogy az utolsó negyedévben nőni fog a gazdaság, azonban az elemzők többsége szerint erre vajmi kevés esély van. Novemberben szigorodtak a járványügyi korlátozások, melyeket minden bizonnyal decemberben is fenn fognak tartani a hatóságok, ami visszahat a gazdaságra. Egy sor EU-tagállam szintén korlátozásokat vezetett be, ez pedig a román export csökkenését vonja majd maga után.

(Címlapfotó forrása: Adobe Stock)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?