Rekordot döntött Románia a hitelfelvétel terén

Október 27-én nagyobb értékű euró alapú államkötvényt értékesített a pénzügyminisztérium, mint tavaly egész évben.  

Rekordösszegű, 1,65 milliárd eurós hitelt vett fel a kormány október 27-én. A pénz a hazai pénzpiacról, bankoktól származik. A most kibocsátott államkötvényeket 2022-ben kell visszavásárolnia a kormánynak. Az állampapírok átlagosan évi 0,39 százalékos hozamot biztosítanak a sikeresen licitáló bankoknak.

A kamatot félévente kell majd fizetni, míg a tőkét lejáratkor, egy összegben. Ezt a kibocsátást eredetileg 700 millió eurósra tervezte a pénzügyminisztérium, s valószínűleg az államháztartás romló állapota miatt növelte meg az összeget jelentős mértékben.

A mostani a valaha volt legnagyobb összegű, a belső piacnak szánt államkötvény kibocsátás. Tavaly egész évben nem vett fel az állam ekkora értékű euró alapú hitelt belföldről. 2019-ben a kormány összesen 1,59 milliárd euró értékű állampapírt adott el hazai pénzintézeteknek.

A pénzügyminisztérium első alkalommal 2009-ben értékesített belföldi versenytárgyalás keretében euró alapú államkötvényeket. Az éves szintű kibocsátás értéke szintén 2009-ben volt a legnagyobb, 2,6 milliárd euró. Mostanáig 2015 volt az egyetlen év, amikor az állam nem vett fel euró alapú hitelt a belső pénzpiacról.

Idén a pénzügyminisztérium közel 2,3 milliárd euró kölcsönt vett fel a belső piacról. Márciusban 150 millió értékben bocsátottak ki államkötvényeket, amit augusztusban egy újabb, 495,1 milliós tétel követett.

A kormány a nemzetközi pénzpiacokon is értékesített idén állampapírokat, 6,3 milliárd euró és 3,3 milliárd dollár értékben, illetve lej alapú kötvényeket is kibocsátott.

Ezzel az államkötvény-kibocsátással a költségvetési hiány az első kilenc hónap átlagánál nagyobb arányban nő októberben. Szeptember végéig 62,27 milliárd lej volt a hiány, ami havi átlagban 6,9 milliárd lejt jelent, míg 1,65 milliárd euró a Román Nemzeti Bank aktuális árfolyamán 8 milliárd lejnek felel meg.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?