Légből kapott adatokkal vezette félre a pénzügyminiszter a közvéleményt

A pénzügyminiszter korábbi kijelentései ellenére tizenegy uniós tagállam hatékonyabban gazdálkodott Romániánál 2019 júniusa és 2020 júniusa között.

„Az EU-tagállamok adóssága átlagban 20 százalékkal nő idén. Ehhez képest Románia esetében a növekedés csak 7 százalékos, annak ellenére, hogy a sokk, ami a világgazdaságot érte, ugyanolyan intenzitású volt nálunk is” – írta a közelmúltban egy Facebook-bejegyzésben Florin Cîțu. A pénzügyminiszter által posztolt fejtegetés lényege az volt, hogy a román kormány válságkezelési teljesítménye egészen fantasztikus.

Mint korábban többször, a hivatalos számok ez alkalommal is egyértelműen cáfolják Cîțu önfényező helyzetértékelését. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb adatai szerint a 2019 második féléve és 2020 második féléve közti időintervallumban az Európai Unióban a bruttó hazai termék 8, nem pedig 20 százalékával nőtt az államadósság, ahogy azt Cîțu állította. Hovatovább, az államadósság egyetlen uniós tagállamban sem hízott 20 százalékot megközelítő mértékben. A legrosszabb adatot Franciaország produkálta, ahol a növekedés 15 százalékos volt.

Olaszországban és Spanyolországban, ahol a járvány első hulláma összehasonlíthatatlanul súlyosabb volt, mint nálunk, az államadósság 12 százalékkal lett nagyobb. A nálunk regisztrálttal megegyező volt a növekedés mértéke Csehországban, Finnországban, Lengyelországban és Dániában. 10 olyan tagország van, ahol kisebb mértékben romlott az államháztartás helyzete, mint nálunk: Németország (6 százalék), Portugália (6), Málta (6), Litvánia (6), Lettország (5), Hollandia (4), Luxemburg (3), Magyarország (3), Svédország (1) és Bulgária (1).

Egyetlen olyan tagállam van, mégpedig Írország, ahol az államadósság csökkent a 2020 június 30. előtti egy évben, 0,3 százalékkal. Az adatok ismeretében két lehetőség állhat fenn: Cîțunak fogalma sincs arról, hogy alakult az államháztartás helyzete az uniós tagállamokban az elmúlt 12 hónapban, vagy nagyon is jól tudja, de szándékosan félretájékoztatja a hazai közvéleményt.

A helyzet nem rossz, de gyorsan romlik

Tavaly az EU összesített GDP-je körülbelül 14 ezer milliárd euró volt, a tagországok államadóssága tehát 1 200 milliárd euróval nőtt egy év alatt. Románia esetében a növekedés 98 milliárd lej volt, több mint 20 milliárd euró.

A GDP-arányos államadósság tekintetében még mindig viszonylag jól állunk uniós viszonylatban. Az EU átlaga 88 százalék, míg Romániában az államadósság a bruttó hazai termék kb. 41 százalékénak felel meg. Nálunk jobb helyzetben csak Csehország, Svédország, Luxemburg, Bulgária és Észtország van, melyek államadóssága a GDP 40 és 11 százaléka között változik.

A legeladósodottabb tagállam Görögország, mely 187 százalékon áll, majd Olaszország (149) és Portugália (126) következik. Románia esetében a nagy problémát az jelenti, hogy az államadósság abszolút értékben sokkal gyorsabban nő, mint a bruttó hazai termék, ezért az eladósodottságunk mértéke fokozódni fog az elkövetkező években.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?