Államadósság az EU-ban: Románia viszonylag jól áll, de a kilátásaink nem rózsásak

Minden tagállam eladósodottsága nőtt tavaly, Magyarország a kilenc évvel ezelőtti szintre esett vissza.

A hatalmas tavalyi deficit ellenére Románia továbbra is a viszonylag alacsony GDP-arányos államadóssággal rendelkező EU-tagállamok közé tartozik. 2020 végén a román államadósság a bruttó hazai termék 47,3 százalékát tette ki. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat kimutatásai szerint a 27-ből 18 tagállam van nálunk jobban eladósodva. Kedvezőbb helyzetben csak Lettország (43,5 százalék), Dánia (42,2), Svédország (39,9), Csehország (38,1), Bulgária (25), Luxemburg (24,9) és Észtország (18,6) van, Litvániával pedig egy szinten állunk.A román államadósság mértéke még jóval az uniós átlag alatt van / Illusztráció: Eurostat  

Az EU leginkább eladósodott állama Görögország, melynek az adósságállománya több mint duplája a GDP-nek. Olaszország államadóssága 155,8 százaléka a bruttó hazai terméknek, Portugáliában 133,6, Spanyolországban pedig 120 százaléka. Az adósságállomány még Ciprus, Franciaország és Belgium esetében haladja meg a GDP értékét. Az Európai Unió átlaga 90,7 százalék.

Az egykori szocialista államok közül Szlovénia és Magyarország van legjobban eladósodva, adósságállományuk a GDP 80,8, illetve 80,4 százalékának felel meg.

Románia esetében nem az adósság jelenlegi szintje aggasztó, hanem annak a növekedési üteme. Tavaly 12 százalékkal nőtt a GDP-arányos államadósságunk, s a folyamat, habár lényegesen lassabban, de az elkövetkező években is folytatódni fog. Magyarországon még ennél is nagyobb arányban, 15 százalékkal nőtt az eladósodás foka. Az anyaország esetében a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kilenc év adósságcsökkentő politikáját nullázta le, az államadósság 12 hónap alatt visszaugrott a 2011-es szintre.

A cseh példa

Az adósságkezelés nagy kihívás a gazdaságpolitika irányítói számára, aminek ékes bizonyítéka, hogy 2020 végén csak hat ország volt az Európai Unióban, melyek adósságszintje alacsonyabb volt, mint tíz évvel korábban. A leglátványosabb változás Írország esetében következett be, ahol az államadósság 97 százalékról 59,5 százalékra mérséklődött. Ennek az oka nem az, hogy az írek Ceaușescu példáját követve, nekiláttak volna vadul törleszteni, felszámolandó az adósságállományukat. Az elmúlt évtizedben Írország GDP-je nőtt elképesztő ütemben, az államháztartást pedig rendbe tették.

Németország 80-ról 69,8 százalékra csökkentette az államadósságát, Hollandia 64-ről 54,5-re, Svédország 40-ről 39,9-re, Dánia pedig 44-ről 42,2 százalékra. Azt, hogy mennyire fenntartható módon működik a dán államháztartás, mi sem mutatja jobban, mint az, hogy tavaly, az extrém gazdasági körülmények között is csak 1,1 százalék volt a költségvetési hiány.

Az elmúlt évtizedben egyetlen volt szocialista országnak sikerült lefaragnia az eladósodottsági rátájából, Csehországnak, 40 százalékról 38,1 százalékra csökkentve azt.

Kapcsolódók

Kimaradt?