banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Az infláció mellékhatása: nagyon megnőhetnek az államadósság finanszírozási költségei

Kedvező forgatókönyv esetén is legalább 6 milliárd lejjel fogják meghaladni a 2022-es kiadások az ideieket.

Előreláthatóan 16,7 milliárd lejbe kerül idén Romániának az államadósság esedékes kamatainak a törlesztése. Tavaly 14,5 milliárdot költött a kormány erre a célra, 2017-ben pedig még csak 10,1 milliárdot. A 60 százalékot meghaladó növekedés magyarázata az, hogy időközben megugrott az adósságállomány, 300 milliárd lejről 545 milliárdra nőtt.

Jövőre lényegesen többe fog kerülni az államadósság finanszírozása, mint idén, a legrosszabb esetben akár 30 milliárd lejbe. Ennek a fő oka, hogy a kormány egyre drágábban jut pénzhez a nemzetközi piacokon, márpedig a korábbi hitelek kamatait és törlesztő részleteit újabb hitelekből fizetjük.

A hitelfelvétel várható drágulása részben az inflációnak tudható be. Jelenleg a Román Nemzeti Bank (BNR) állat meghatározott alapkamat 1,25 százalék, míg az infláció mértéke 5,3 százalék. Ez abnormális állapot, a BNR-nek a közeljövőben lépnie kell, ami az alapkamat számottevő növelését jelenti. Ha nő az alapkamat, nőni fognak a költségek, melyekkel a kormány hitelt vehet fel belföldről, amire a nemzetközi piac is kamatnöveléssel fog reagálni. A kérdés csak az, hogy mekkora lesz ez a növekedés.

„Egy leegyszerűsítő számítás esetén, ha az adósságállomány a GDP 50 százalékát teszi ki, a kamatok 1 százalékponttal való növekedése azt jelenti, hogy a GDP 0,5 százalékának megfelelő összeggel többet kell fordítani a kamatok kifizetésére” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Ionuț Dumitru, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza.

1 276 milliárd lejes bruttó hazai termék esetén, amennyivel a kormány számol az idei évre, ez 6,4 milliárdos többletköltséget jelent, vagyis jövőre 23 milliárd lejt kellene költenünk az állami adósságállománynak csak a kamataira. Ennél azonban létezik sokkal rosszabb forgatókönyv is, amennyiben folytatódik a lejnek az euróval szembeni értékvesztése, a kamatok pedig 1 százalékpontot meghaladó értékkel nőnének.

Románia jelenleg is drágábban jut hitelhez a nemzetközi pénzpiacról, mint a térség más államai. Tíz éves futamidejű hitelt Románia 3,94 százalékos kamatra tud felvenni, míg Magyarországnak csak 3,05, Lengyelországnak 1,98, Csehországnak 1,95, Bulgáriának pedig mindössze 0,5 százalékot számolnak fel a befektetők.

(Nyitókép: Pixabay)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?