Lélektani határhoz ért az államadósság

Április végén Románia adósságállománya a GDP közel 50 százalékát tette ki.

526,6 milliárd lej volt Románia államadóssága április végén, ami az idei bruttó hazai termék (GDP) 49,9 százalékának felel meg, feltéve, ha bejön a kormány előrejelzése. Az év első négy hónapjában 27,5 milliárd lej értékű hitelt vett fel a kormány, hogy fedezni tudja a költségvetési kiadásokat.

A hitelállomány annak ellenére gyarapodott jelentős mértékben, hogy a költségvetési hiány lényegesen kisebb a tavalyinál. Ha a hátralevő hónapokban időarányosan ugyanakkora lesz a hitelfelvétel, mint az első negyedévben, akkor 2021 folyamán körülbelül 110 milliárd lejjel fog nőni az ország hitelállománya. Ez sokkal nagyobb a kormány által meghatározott, 85 milliárd lejes hiánycélnál.

Az államadósság a járvány kitörése óta emelkedik elképesztő sebességgel. 2018 végén az államadósság még csak 330 milliárd lej volt, 34,7 százalékát tette ki a GDP-nek, s 2019 végén is csupán 35,3 százalékát, ami 373 milliárd lejnek felelt meg.  

2020 áprilisa és 2021 áprilisa között a kormány 121,5 milliárd lej értékben vett fel kölcsönöket, ami 29,9 százalékkal dobta meg az adósságállományt. Az ország eladósodottsága annak ellenére nőtt meg óriási mértékben, hogy a gazdaságot a vártnál kevésbé viselte meg a válság, tavaly csak 3,9 százalékos volt a visszaesés.

Korábban a gazdasági szakemberek úgy vélték, hogy tekintettel a román gazdaság méretére és fejlettségi szintjére, a 40-42 százalékos államadósság már komoly kockázatokat rejt. Az aktuális kormányzati kommunikációban ugyanakkor a felhőtlen optimizmus a meghatározó motívum, Florin Cîțu és csapata biztosra veszi, hogy 2024-re sikerül 3 százalék alá vinni a költségvetési hiányt, fenntarthatóvá tenni az államháztartást.

Az Európai Bizottság 2019-es országjelentése ugyanakkor nem sok jóval kecsegtet, azt jósolja, hogy a fenntarthatatlan nyugdíjrendszer és a gazdaságilag megalapozatlan közalkalmazotti bérek miatt 2030-ra Románia adósságállománya a GDP 100 százalékát teszi majd ki. Ennél vannak nagyobb adósságállományok is az EU-ban, azonban Olaszország vagy Franciaország gazdasága összehasonlíthatatlanul stabilabb a románnál.

Kapcsolódók

Kimaradt?