Hatszor drágábban jut hitelhez Románia, mint Bulgária

Mi 6,20 százalékos kamatot fizetünk a 10 évre felvett kölcsönök után, a déli szomszédok 1,09 százalékot.

Románia jut legdrágábban hitelhez az Európai Uniónak az euróövezeten kívüli országai közül, derül ki az Európai Központi Bank (ECB) adataiból. Március végén a román kormány által felvett, 10 éves futamidejű hitelek éves kamata 6,20 százalék volt, több, mint duplája az egy évvel korábbi hozamnak.Egyre drágább hitelből élni | Fotó: AdobeStock

Magyarország sincs sokkal jobb helyzetben, 5,92 százalékot fizet a 10 évre felvett kölcsönök után. Magyarország esetében még nagyobb mértékben nőttek a kamatok, 2021 márciusában ugyanis még csak 2,68 százalékos éves hozamot kellett biztosítania a budapesti kormánynak a hitelezők számára.

Lengyelország 4,83 százalékos, Csehország pedig 3,53 százalékos kamatra tud felvenni kölcsönt 10 évre. A hitelek előbbi esetében drágultak a leginkább, több mint háromszorosára, hiszen egy évvel korábban Varsó csupán 1,53 százalék kamatot fizetett. A cseh hitelek kamatai kb. kétszeresére emelkedtek egy év alatt.

A legnagyobb meglepetést Bulgária jelenti, mivel az Európai Unió legszegényebb tagországa hozzánk képest aprópénzért tud kölcsönt felvenni a nemzetközi piacon, évi 1,09 százalékos kamatra. Ennek több oka van, köztük az, hogy bár déli szomszédunknál is nagy az infláció, mégsem akkora, mint nálunk. Ennél is többet nyom azonban a latban, hogy Bulgáriának a költségvetési deficitje, a külkereskedelmi mérleghiánya és a GDP-arányos államadóssága is lényegesen kisebb, mint Románia esetében.

Radu Georgescu, a CFO Network pénzügyi tanácsadó cég tulajdonosának számításai szerint Románia idén 20 milliárd lejjel többet fog költeni az államadósság kamataira, mint 2021-ben. Ez döbbenetes összeg, azonban, úgy tűnik, hogy nincs messze a valóságtól. Az idei év első két hónapjában a kormány 4,54 milliárd lejt fizetett ki kamatokra, 73 százalékkal többet, mint az elmúlt év azonos időszakában.

2021-ben az éves kamatköltségek 18 milliárd lejt tettek ki. Ha éves szinten 73 százalékos többlettel kalkulálunk, akkor idén 31,14 milliárd lejbe kerül az államadósság finanszírozása, ami 13,14 milliárddal haladja meg a 2021-ben erre a célra fordított összeget.

Az elkövetkező években a kamatterhek tovább fognak nőni, mivel az ország adósságállománya is ijesztő mértékben gyarapszik. Az elmúlt két évben Románia államadóssága 203 milliárd lejjel nőtt, amihez idén szintén hatalmas összeg adódik majd hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?