Államadósság: szédületes iramban nőnek a kamatköltségek

Az idei év első két hónapjában 4,54 milliárd lejbe kerültek az államadósság esedékes kamatai, 73 százalékkal többe, mint egy évvel korábban.

A koronavírus-járvány két éve alatt 203 milliárd lejjel, mintegy 41 milliárd euróval nőtt Románia államadóssága. 2019 végén az ország adósságállománya 373,7 milliárd lejt tett ki, ami az akkori GDP 35,3 százalékának felelt meg. 2021 végére az összeg 576,5 milliárd lejre, a bruttó hazai termék 49 százalékára nőtt.Az év első két hónapjában 1,91 milliárd lejjel nőtt a kamatok értéke | Illusztráció: Pixabay

Röpke két év alatt tehát GDP-arányosan 13,6 százalékkal nőtt az ország eladósodottsága. A kormány kommunikációjában a döbbenetes arányú növekedés szinte kizárólagos okaként a járvány jelenik meg, a valóságban azonban a pénz tetemes része nyugdíjakra és közalkalmazotti bérekre ment el.

Az adósságállomány rohamos hízásának a közvetlen következménye a kamatköltségek emelkedése. 2015-ben a kormányok által felvett hitelek kamataira még csak 9,6, 2016-ban pedig 10 milliárd lejt kellett költeni. A kamatköltség 2019-ben is még csak 12,1 milliárd lej volt, 2020-ban azonban már 14,5, tavaly pedig 18 milliárd lej. Ez utóbbi összegből meg lehetne építeni a Nagyszeben és Pitești közti, 150 kilométernél hosszabb autópályát.

2019-ben az állami költségvetésnek a 3,8 százalékát kellett kamatfizetésre költeni, tavaly ellenben a 4,7 százalékát. A kamatok emelkedése nem csak az adósságállomány növekedésének a következménye, hanem az inflációé is. Az infláció azonban szintén a kormány által felvett kölcsönök eredménye, a gazdaságba ugyanis ömlött a pénz, mely nem volt megtermelve.

„Az emberek azok, akik kifizetik az államadósságot. Az infláció révén is ezt a tartozást fizetjük meg” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Adrian Codîrlașu, a pénzügyi elemzőket tömörítő szakmai szervezet, a CAF alelnöke.

Idén a tavalyinál is lényegesen többe kerülnek majd a kamatok. Az év első két hónapjában a kormány 4,54 milliárd lejt volt kénytelen kamatokra költeni, 1,91 milliárd lejjel többet, mint 2021 azonos időszakában, ami közel 73 százalékos növekedést jelent.

Kapcsolódók

Kimaradt?