Lehet-e a tőzsdézés a bankbetét alternatívája? – Szakértőt kérdeztünk

Ha egy befektető körültekintően jár el, akkor a banki kamatoknál lényegesen nagyobb hozamot érhet el.

Elszabadult tavaly az infláció, decemberben már 8,2 százalék volt az értéke. A pénzügyi termékeket összehasonlító finzoom.ro portál szerint jelenleg 4,50 százalék a legnagyobb éves kamat lejalapú bankbetétek esetében. A szakemberek idén sem számítanak az infláció mérséklődésére, amiből az következik, hogy ha bankban tartjuk a pénzünket, az veszít a reálértékéből.

Az egyik alternatíva a tőzsdei befektetés lehet, ami a népszerű hiedelmekkel ellentétben nem feltétlenül rizikós, de a mesés nyereségek is inkább a fantázia világába tartoznak.Tavaly jól teljesített a Bukaresti Értéktőzsde | Fotó: BVB

„A tőzsdei befektetés mindenkinek való, akinek van megtakarított pénze. Természetesen fontos az is, hogy milyen a befektetői profilja, hogyan viseli a rövidtávú veszteségeket” – nyilatkozta Demeter György, a marosvásárhelyi Goldring brókercég munkatársa.

Hosszútávon a tőzsdék világszerte felfelé ívelő tendenciát mutatnak. 2021-ben a Bukaresti Értéktőzsde (BVB) fő részvényindexe, a BET, 33,2 százalékkal nőtt. 2020-ban ellenben 3 százalékos csökkenéssel zárta az évet a BET, a tavaszi hónapokban pedig volt egy 35 százalék körüli értékvesztés. Az indexet 1997 óta mérik, akkor 1 000 pontról indult, jelenleg pedig már 13 500-hoz közelít. Egy megfelelő befektetés értéke tehát 14 év alatt a 13-szorosára nőtt.

„A tőzsdei befektetés az úszáshoz hasonló. Egy kezdő úszó számára nem ajánlatos a Maros közepén egy csónakból a vízbe ugrani. Hasonló szellemben kell elkezdeni a befektetéseket” – mondja Demeter György. Azt tanácsolja, hogy a kezdők vásároljanak állampapírokat, mivel ezek nagyon biztonságos befektetési termékek, ugyanakkor a banki kamatoknál jobb hozamot biztosítanak, ami ráadásul adómentes.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Második lépésben, bizonyos tapasztalat birtokában, össze lehet állítani egy valamivel nagyobb kockázattal járó, de magasabb hozamot is biztosító csomagot, stabil, megbízható cégek részvényeiből. „Ha például valaki a Transilvania Bankban vagy a BRD-ben tartja a pénzét, az azt jelenti, hogy bízik az illető bankban, tehát befektethet a részvényeibe is. A Petrom, az Electrica vagy a Nuclearelectrica szintén olyan vállalatok, amelyeknek nő az értékük” – magyarázza a bróker. A nagy tapasztalattal rendelkező befektetők kevésbé ismert, feltörekvő cégek részvényeit is vásárolhatják, melyektől átlagon felüli hozamot remélhetnek.

Fontos, hogy a tőzsdei kisbefektetők témában legyenek a gazdasági történésekkel, kövessék a hazai szaksajtót. „Az is lényeges, olyan portfóliót állítsanak össze, hogy utána nyugodtan tudjanak aludni” – hangsúlyozza Demeter György.

Értelmetlen spekulálni

Az elméletileg nagy hozammal kecsegtető spekulatív kereskedésbe belemenni nincs értelme, mondja a vásárhelyi bróker, a piacot ugyanis nem lehet megverni. Warren Buffet amerikai multimilliárdos 2008-ban 1 millió dollárban fogadott egy magas kockázatot vállaló befektetési alappal, hogy 10 év alatt az ilyen alapok teljesítménye elmarad a piaci átlagtól. Kilenc év után a másik fogadó fél feladta: a piacon levő részvények értéke ugyanis átlagban 85,4 százalékkal nőtt, míg öt árkockázati alap átlagosan csupán 22 százalékos hozamot ért el.

Ahhoz, hogy valaki kereskedhessen a Bukaresti Értéktőzsdén, minimum 3 ezer lejes számlát kell nyitnia egy brókercégnél. A pénzét kezelheti saját maga, online bonyolítva le az adás-vételeket, vagy rábízhatja egy brókerre, ami azonban költségekkel jár.

Vannak, akik azért idegenkednek a tőzsdei befektetéstől, mert attól tartanak, hogy átverés áldozatai lesznek. Ettől nem kell tartani, állítja Demeter György, feltéve, hogy az illető körültekintően jár el. A brókercégeknek rendelkezniük kell a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) engedélyeivel, ezeket a honlapjukon be kell mutatniuk, de a felügyeleti szerv weblapján is le lehet ellenőrizni őket. Ezen cégek ügyfeleit az állam, szükség esetén 20 ezer euróig terjedő értékben kártalanítja.

Kapcsolódók

Kimaradt?