banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Sikertörténetként indul az első romániai cég bevezetése a New York-i tőzsdére

Az UiPath részvényeinek az értéke 23 százalékkal nőtt a kereskedés első napján.

Nagyon jól kezdett a New York-i tőzsdén a UiPath, ugyanis a bevezetése napján, április 21-én a részvényeinek árfolyama 56 dollárról 69 dollárra nőtt. A nap folyamán volt, hogy 70 dollárt adtak egy UiPath részvényért. A szoftverfejlesztő az első Romániában alapított cég, amelyet jegyeznek a New York-i tőzsdén.

„Hat évvel ezelőtt a vállalatunkat 10 ember alkotta, akik egy kis bukaresti lakásban dolgoztak” – hangsúlyozta Daniel Dines, a cég alapítója, többségi tulajdonosa és vezérigazgatója. Az informatikus végzettségű üzletembert a Forbes magazin a leggazdagabb romániaiként tartja számon, vagyonát 6 milliárd dollárra becsülik.

Az UiPath 2005-ben jött létre DeskOver néven, s hosszú ideig semmiféle előjele nem volt annak, hogy nemzetközi viszonylatban jelentős céggé válhat. 2016-ban még csak 3 millió dollár volt az árbevételük, két évre rá azonban már 200 millió. 2018-ban az UiPath lett az első hazai unikornis, olyan technológiai cég, melynek a piaci értéke elérte az 1 milliárd dollárt.

A vállalat szoftver robotokat fejleszt, olyan számítógépes programokat, amelyek képesek elvégezni az ember helyett a mechanikus ismétlést feltételező munkát. Az UiPath jelenleg 30 ország piacán van jelen, 7 900 ügyfele van. A cég piaci értékét 37,7 milliárd dollárra becsülik. Az ügyfeleik közé tartozik a CIA, az USA haditengerészete, a McDonald’s és a Duracell.

Az UiPath időközben román-amerikai cég lett, a tulajdonosi köréhez ugyanis több befektetési alap és technológiai vállalat csatlakozott, a székhelyét pedig Bukarestből áttette Pennsylvania államba. A vállalat 2019-es árbevétele meghaladta a 600 millió dollárt.

(Nyitókép forrása: Facebook/UiPath)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?