Bevásárolták magukat a Transilvania Bankba és az OMV-be a jövendőbeli nyugdíjasok

19 romániai nagyvállalatba fektettek be a kettes pillér befizetéseivel gazdálkodó alapkezelők.

A kötelező magánnyugdíjrendszer befizetői a bukaresti értéktőzsde legnagyobb befektetői. A jövendő nyugdíjasok 24, tőzsdén jegyzett vállalatnak, többek között a legnagyobb hazai hitelintézet, a Transilvania Bank, a piacvezető egészségügyi magánszolgáltató, a Medlife és az első számú kőolajipari vállalat, az OMV Petrom részvényesei.

2020 első félévében a befizetésekkel gazdálkodó hét alapkezelő különösen aktív volt a tőzsdén, kihasználva a részvényeknek a járvány okozta gazdasági válság miatti nyomott árait. 2019 végén a Transilvania Bank részvényeinek 17,9 százaléka volt az alapkezelők tulajdonában. Az év első hónapjában alaposan bevásároltak a kolozsvári székhelyű pénzintézet 18 százalékos értékvesztést elkönyvelő részvényeiből, június végére 21,6 százalékosra növelve a tulajdonarányukat. Az alapkezelők részesedése a Transilvania Bankban jelenleg 2,4 milliárd lejt ér, a legnagyobb összeget, 961,8 millió lejt a Nationale-Nederlanden (NN) fektette be.

A bukaresti értéktőzsdén jegyzett 24 vállalat közül 19-ben növelték a tulajdonrészüket az alapkezelők. A legnagyobb, 23,3 százalékos részesedéssel az Állami Tulajdonalapban (Fondul Proprietatea) rendelkeznek, a Román Fejlesztési Bankban (BRD) 14, a Romgazban 12.8, az OMV-ben pedig 8,4 százalékuk van.

Június végén 5,36 millió II. pilléres befizető számláján 10 ezer lejnél kevesebb pénz volt, 2,08 millióén 10 ezer lejnél több, 580 ezerén pedig 25 ezer lejt maghaladó összeg.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság legfrissebb adatai szerint a kettes pillérként is emlegetett kötelező magánnyugdíjrendszernek június végén 7,56 millió befizetője volt, 1,25 százalékkal több, mint egy fél évvel korábban. A dolgozók bruttó jövedelmének 3,75 százaléka kerül az alapkezelőkhöz. Az első félévben 190,2 lej volt az átlagos havi befizetés.

Az alapkezelők 65,94 milliárd lejes vagyonnal gazdálkodtak az első félév végén. Az elmúlt egy évben a befizetők pénze 19,59 százalékkal gyarapodott. Minden 100 lejnyi befizetésből 65 lej államkötvényekbe volt befektetve, melyeknek viszonylag alacsony a hozamuk, ugyanakkor minimális a rizikójuk, 19,8 lej pedig a bukaresti, illetve külföldi értéktőzsdéken jegyzett cégek részvényeibe. A fennmaradó összeget bankbetétekben és befektetési alapoknál tartják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?