2,7 milliárd lejjel hitelezték meg a polgárok a kormányt

Az állampapírokkal rövidesen a tőzsdén is kereskedni lehet majd.

November 27-én lezárult a Fidelis állampapírok jegyzése. A lakosság 2,7 milliárd lej értékben vásárolt a kötvényekből, melyek a banki kamatokat enyhén meghaladó hozamokat kínálnak.

A legnépszerűbb az ötéves futamidejű, euró alapú állampapír volt, melyből 288,6 millió értékben jegyeztek. A lejalapúak közül az egyévesből 628 millió, a hároméves futamidejűből pedig 628 millió lejre vásároltak a befektetők. A Fidelis állampapírokat kizárólag magánszemélyek vásárolhatták.

Az euró alapú Fidelis kötvények éves kamata 1,85 százalék, míg a lej alapúaké egyéves futamidőre 3,5, háromévesre pedig 4 százalék. A banki kamatoktól eltérően ezen kamatból származó jövedelmek jelenleg nem adókötelesek.

A befektetők ugyanakkor az állam által biztosított hozamoknál is többet kereshetnek a kötvényeken, ha azokat a tőzsdén, névértéküknél drágábban értékesítik. A Fidelis állampapírokat valószínűleg december 4-én vezetik majd be a tőzsdére. A lakosságnak szánt állampapírokat jellemzően befektetési alapok szokták megvásárolni a tulajdonosoktól.

(Nyitókép: mfinante.gov.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?