Megugrottak a bankbetétek kamatai, de az infláció értékét meg sem közelítik

A nagy bankok nevetséges, egyes esetekben évi 1 százalék alatti kamatot fizetnek a betéteseknek.  

Látványos kamatemelést hajtott végre a betétek terén a romániai bankok többsége. A 3 hónapos lekötésű lejalapú betétek esetében február első felében még 0,25 és 1,85 százalék között mozogtak a kamatok, most azonban már olyan pénzintézet is van, amely évi 3 százalékot fizet.Aprópénzt fizetnek a betéteseknek a bankok | Fotó: Molnár Boglárka

A conso.ro pénzügyi összehasonlító portál és az economica.net gazdasági hírportál adatai szerint ezen termék esetén a piacon jelenleg elérhető legmagasabb kamatot a TBI Bank kínálja: évi 3,25 százalékot az online-, 3 százalékot pedig a bankfiókban létesített betétekre. Az Intesa Sanpaolo Banknál 2,75, a Garantinál 2,5, a First Banknál pedig 2,35 százalék a legnagyobb kamat.

A piacvezető bankok jellemzőn sokkal kisebb kamatot kínálnak, mint a kis hitelintézetek: a CEC maximum 1,4 százalékot, a Transilvania Bank 1, a BRD 0,45, a BCR pedig 0,25 százalékot.

A 12 hónapos lejáratú betétek esetében van olyan bank, amely megduplázta a kamatot. A legnagyobb hozamot szintén a TBI biztosítja, 4,5 százalékot az online-, s 4,25-öt a hagyományos betétek részére. 4 százalékot kínál az Intesa Sanpaolo és a Garanti, a First Bank 3,65, a az Alpha pedig 3,6 százalékot.

Egy sor bank a 12 hónapos futamidejű lekötésekre is nevetséges hozamokat ajánl: a BRD 1,05, az Unicredit 1, a BCR 0,8, a Raiffeisen pedig 0 (nulla) százalékot. Egyértelmű, hogy ezek a hitelintézetek nem pályáznak a kisbefektetők pénzére. Ennek az oka az, hogy viszonylag kevés a vonzó befektetési, ahová a bankok, számukra kedvező feltételekkel és alacsony rizikóval pénzt kihelyezhetnék ki.

Annak ellenére, hogy nőttek a kamatok, bankbetétet létesíteni nettó veszteséget jelent, a hozamok ugyanis látótávolságban sincsenek az inflációhoz képest. Januárban 8,4 százalék volt az éves inflációs ráta, az elemzők pedig arra számítanak, hogy az elkövetkező hónapokban tovább nő, 10 százalék körüli szintre, ami több, mint duplája a legmagasabb jelenlegi banki kamatnak. Azt se felejtsük el, hogy a kamat adóköteles jövedelemnek számít, 10 százalékára az állam teszi rá a kezét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?