banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Felmérés: a többség szerint a bukaresti kormány a hibás az infláció miatt

Egy kedden nyilvánosságra hozott piaci felmérés eredményei szerint tízből hat városon élő román állampolgár (58 százalék) úgy véli, hogy a fogyasztás visszafogása a legkézenfekvőbb megoldás az infláció okozta pénzügyi nehézségek leküzdésére.

Idén áprilisban az inflációs ráta elérte a 13,8 százalékos rekordot, túllépve a Román Nemzeti Bank (BNR) 2022-es évre vonatkozó 12,5 százalékos előrejelzését.

A Reveal Marketing Research felmérése szerint az állami intézményekkel szembeni ellenséges hozzáállás új dimenziókat ölt, a válaszadók 67 százaléka szerint a bukaresti kormány a hibás az infláció miatt. Ez a hozzáállás a leginkább a 45 évesnél idősebb korosztályra jellemző. A megkérdezettek 60 százaléka szerint konfliktushelyzetek és a háború is okolható a pénzhígulásért; a legnagyobb mértékben a magasabb jövedelemmel rendelkezők gondolkodnak így. Ugyanakkor a válaszadók 42 százaléka a koronavírus-világjárványt, 31 százalék a multinacionális cégeket okolja az inflációért.

Illusztráció: Pixabay

A felmérés szerint a városon élő lakosság 42 százaléka mondja azt, hogy tájékozott vagy nagyon tájékozott az inflációval kapcsolatban, és a nők, a 35 év alattiak és az alacsony jövedelműek azok a kategóriák, akik kevésbé tartják magukat tájékozottnak ebben a témában. Ugyanakkor a válaszadók közel háromnegyede úgy véli, hogy Romániában magasabb az infláció szintje, mint más országokban; ezt nagyobb mértékben a 45 év felettiek (88 százalék) és a magas jövedelműek (80 százalék) állítják.

A megkérdezettek szerint az áremelkedés leginkább az élelmiszereket (77 százalék), az üzemanyagot (77 százalék) és a közüzemi szolgáltatásokat (áram, gáz) érinti.

Ennek következtében a megkérdezettek 58 százaléka azon a véleményen van, hogy a fogyasztás csökkentése jelenthet megoldást az inflációra. Az így vélekedők 63 százaléka férfi, 71 százalékuk elmúlt 55 éves, 65 százalékuk pedig magas jövedelemmel rendelkezik.

A válaszadók 42 százaléka szerint a fizetésemelés jelentené a másik megoldást a probléma megoldására. A 18–24 éves fiatalok azok, akik a legkevésbé hajlandóak lemondani a jelenlegi életmódjukról, 53 százalékuk nem akar módosítani fogyasztási szokásain, inkább fizetésemelést szeretnének (58 százalék).

A felmérésben részt vevők egynegyede a kivándorlást fontolgatja az infláció okozta pénzügyi nehézségek miatt. Főként az alacsony jövedelmű személyek gondolkodnak így.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?